Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera dödade i skottlossning i USA

Minst 20 personer dödades när en gärningsman avlossade skott inne i ett köpcenter i El Paso, Texas. Åklagaren kräver nu dödsstraff för den misstänkte gripne gärningsmannen.
– En normal dag av lugnt shoppande blev till en av de dödligaste i Texas historia, säger delstatsguvernören Greg Abbott.

Det var under lördagskvällen, svensk tid, som polisen i El Paso fick larm om en skottlossning inne på stormarknaden Walmart. En ensam gärningsman ska ha avlossat flera skott inne i butiken.

– Jag såg honom komma in i affären, han höll i vad som såg ut att vara en AK-47 och siktade mot mig, säger ögonvittnet Alden Hall till NBC News.

Skytten träffade en man som stod bredvid Hall.

– Jag såg hur mannen bredvid mig låg på golvet, då sprang jag därifrån, säger Hall.

Delstatsguvernören Greg Abbott bekräftar vid en presskonferens att det rör sig om minst 20 dödade.

El Pasos Polischef Greg Allen säger att 26 personer vårdas på sjukhus. Enligt CBS är flera av de skadade barn, den yngsta bara fyra månader gammal.

Misstänkt gärningsman gripen

Ungefär 20 minuter efter att polisen larmats till stormarknaden kunde en misstänkt gärningsman gripas. Mannen ska vara i 20-årsåldern och gripandet gick lugnt till.

Inledningsvis misstänkte polisen att det fanns flera skyttar och det dröjde därför flera timmar innan insatsen avslutades och polisen kallade faran över.

Polisen bekräftar att mannen ska ha använt sig av ett gevär. Övervakningsbilder visar att det kan röra sig om ett automatvapen.

Medan attacken i köpcentret fortfarande pågick valde den lokala polisen att varna allmänheten om skottlossningen via Twitter.

Barn kom springandes

Ett vittne säger till NBC News att ett barn kom inspringande i en närliggande sportbutik och skrek att någon sköt inne på Walmart men att ingen i affären reagerade. Men strax därefter hörde han skott.

– Jag har licens att bära vapen så jag tog det, säger Glendon Oakley till tv-kanalen.

Oakley berättar hur han sprang över parkeringen mot Walmart och försökte hjälpa flera barn att ta skydd. Polisen stoppade honom sedan eftersom han bar vapen, men han släpptes när de fått reda på att han hade tillstånd.

Delstaten Texas vapenlagar är bland de mest liberala i USA, och med licens är det tillåtet att öppet bära vapen.

Publicerade dokument

Den misstänkte gärningsmannen misstänks strax före dådet ha publicerat ett dokument på nätet, i vilket han beskriver sina motiv. Där framkommer rasistiska åsikter, och polisen utreder skjutningen som ett misstänkt hatbrott. Det är dock inte helt fastställt att det är gärningsmannen som skrivit dokumentet.

Robert Gomez, vid El Pasopolisen, säger under en presskonferens att den misstänkte mannen pratar med utredarna, rapporterar CNN.

– Hans motiv och vad som har inträffat håller på att utredas, säger Robert Gomez.

Kräver dödsstraff för massmordet

Federala polisen FBI hanterar masskjutningen i El Paso som ett terrorbrott, uppger en amerikansk åklagare för nyhetsbyrån AP.

Vidare söker åklagarmyndigheten dödsstraff för den misstänkte gripne gärningsmannen, enligt AP. Om masskjutningen skulle vara att ses som ett hatbrott föreligger möjligheten för åklagare att kräva dödsstraff, uppger en källa i det amerikanska justitiedepartementet för nyhetsbyrån AP.

Lokala medier rapporterar att köerna har ringlat långa utanför flera blodgivarcentraler i staden sedan El Paso-polisen skrivit på Twitter att sjukhusen behöver mer blod.

Många kommentatorer understryker det faktum att skjutningen inträffade en lördag när butikerna hade besök av många barnfamiljer som handlade inför skolstarten. Polisen uppger att fler kunder än vanligt – 1 000 till 3 000 – befann sig inne på Walmart.

Trump fördömer händelsen

President Donald Trump fördömer dådet via Twitter : "Dagens skjutning i El Paso, Texas, var inte bara tragiskt, utan också en feg handling".

El Paso, i västra delen av Texas nära gränsen mot Mexiko, har en befolkning på omkring 680 000 personer, många med rötter i Latinamerika.

Det är den andra skottlossningen i en Walmart-butik i USA på kort tid. Bara för ett par dagar sedan sköts två anställda ihjäl i en attack i Southaven, Mississippi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.