Flera döda och skadade i grekisk tågolycka

Minst 57 personer har dött och ett 80-tal personer skadats efter att ett passagerartåg spårat ur i närheten av grekiska Larissa. Tåget kolliderade med ett godståg och minst tre vagnar fattade eld, rapporterar flera internationella medier.
– Det här är en fruktansvärd natt, säger guvernören Kostas Agorastos.

ANNONS
LocationGrekland||

På tisdagskvällen befann sig runt 350 personer på ett passagerartåg i Grekland när det av någon anledning kom in på samma spår som ett godståg och frontalkrockade.

Krocken ledde till att tre vagnar i passagerartåget spårade ur och fattade eld.

Räddningstjänst och ambulanser skickades till platsen med uppemot 40 enheter och militären har ställt militärsjukhus till förfogande för att hjälpa till. Två sjukhus i den närliggande staden Larissa sattes även i beredskap för att kunna hantera de skadade och döda.

– Det var en mycket kraftig kollision. Det här är en fruktansvärd natt. Det är svårt att beskriva olycksplatsen, säger Kostas Agorastos, regional guvernör i regionen Thessalien, vilket BBC rapporterar.

ANNONS

– Tyvärr återstår fortfarande att se hur många människor som orättvist har förlorat sina liv. Det som hänt är tragiskt.

Stor räddningsinsats under onsdagen

Under onsdagsmorgonen riktades räddningsinsatserna främst på de två främre vagnarna som vält. Eftersom att vagnarna skadats kraftigt i kollisionen var arbetet med att få loss passagerarna mycket svårt.

Minst 57 personer har omkommit i olyckan, rapporterar The Guardian, och dödssiffran kan fortfarande stiga. Flera av de som räddades från tåget var svårt skadade och vårdas på de närliggande sjukhusen.

Tågbolaget Hellenic Train har meddelat att företagets anställda har donerat blod som ska hjälpa till att täcka de akuta behoven.

Vid lunchtid på onsdagen kom beskedet att stinsen i Larissa har gripits, men det är ännu oklart vad 59-åringen anklagas för.

”Det var panik”

Passagerartåget var på väg mellan Thessaloniki och Larissa, och enligt uppgifter från flera internationella källor ska människor suttit fast i de brinnande vagnarna efter olyckan.

– Det var panik. Folk bara skrek, uppgav en passagerare till Reuters.

En annan passagerare uppgav att händelsen var mycket chockerande, rapporterar tidningen Protothema.

– Jag blev själv inte skadad men jag hade blodfläckar från andra människor som skadades i närheten av mig, sade han.

I nuläget finns det inga uppgifter om varför och hur olyckan inträffade.

ANNONS

Det är den värsta järnvägskatastrofen i Grekland sedan 1968, då ett passagerartåg kolliderade med ett annat i närheten av Korinth. Totalt omkom 34 personer och 120 personer skadades.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS