Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Flera döda när Florence lamslår USA

Ovädret Florence har nedgraderats från orkan till tropisk storm, men öser ner regn som befaras leda till katastrofala översvämningar längs USA:s mellersta östkust.

När Florence började dra in över de sydöstra delstaterna North Carolina och South Carolina på torsdagsmorgonen, lokal tid, uppgavs stormen ha en vindstyrka på mellan 62 och 117 kilometer per timme och täcka en yta större än delstaterna Massachusetts, Connecticut and Rhode Island tillsammans, enligt CNN.

Under lördagen hade 1,7 miljoner människor evakuerats. och hittills har Florence orsakat minst 15 dödsfall. En kvinna och hennes spädbarn dog när ett träd föll över deras hus i Wilmington och i Pender County dog en kvinna som drabbats av hjärtattack men inte kunde nås av vårdpersonal.

Människor fångade i sina hem

Hundratals människor i New Bern i North Carolina måste räddas sedan staden drabbats av svåra översvämningar. Myndigheterna har utfärdat utegångsförbud och många har blivit fångna i sina hem efter det att floderna Trent och Neuse svämmat över.

LÄS MER: Lovisa bor mitt i jätteorkanens färdväg

"Vi är på väg för att hämta er. Ni måste kanske ta er upp till andra våningen, eller till vinden, men vi är på väg för att hämta er", skrev staden på sitt Twitterkonto.

I North Carolina beräknades även 650 000 kunder vara utan el – en siffra som lär öka allt eftersom Florence fortsätter sin framfart. Enligt Roy Cooper, guvernör i North Carolina, beräknar elbolagen att så många som 2,5 miljoner kan bli strömlösa under helgen, skriver CNN.

Cooper säger att man förväntar sig ännu mera regn de närmaste dagarna och beskriver regnmängderna som något som bara händer vart tusende år.

– Stormen kommer att fortsätta sin våldsamma framfart i flera dagar och orsaka förödelse i vår stat. Floderna kommer att fortsätta stiga nästa vecka och översvämningarna kommer att bli värre.

Cooper varnar också för att floderna svämmar över extremt snabbt.

– Vi är mycket oroade för hela samhällen som vi tror kan utplånas.

Förödelse och översvämningar

AFP rapporterar att cirka 1,7 miljoner människor i North Carolina, South Carolina och Virginia är belagda med frivilliga alternativt obligatoriska evakueringsorder.

Ytterligare miljoner beräknas också påverkas av ovädret. De kraftiga stormvindarna förväntas skada bostäder och byggnader samt riva ner träd och slå ut strömmen.

Men regnet och den medföljande översvämningsrisken är nu det som oroar experter mest.

– Det kommer inte krävas mycket i många av dessa områden för att jorden ska bli mättad, så träd kommer att falla väldigt enkelt och kan då slå ner elledningar, säger Ken Graham, direktör för det Nationella centret för orkaner, till CNN.

Orkanen förväntas stanna kvar över sydöstkusten med starka vindar och fallande regn åtminstone till lördag, rapporterar CNN.

– 24 till 36 timmar kvarstår med tydliga hot från stora regnmängder, stormfloder och översvämningar, sa Jeff Byard (FEMA) till AFP under fredagen.

Det nationella orkancentret NHC beskriver Florence som en långsam storm som kan innebära historiska mängder regn, på sina ställen upp till en meter, i North och South Carolina.

– Det är inte över än, säger Jeff Byard på katastrofmyndigheten Fema och varnar för ytterligare 24–36 timmar av ihållande regn, stormbyar och översvämningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.