Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Flera döda i misstänkt terrorattack i Nice

Tre personer är döda och flera har skadats efter en knivattack vid en kyrka i Nice, enligt flera franska medier.
Samtidigt ska en person ha skjutits ihjäl av fransk polis i staden Avignon och en man har gripits efter att ha attackerat en vakt vid franska konsulatet i Jeddah, Saudiarabien.
Frankrike har höjt nivån för risken för terrorattacker till högsta möjliga.
– Frankrike är under angrepp, säger presidenten Emmanuel Macron.

Vid 9-tiden på torsdagsmorgonen gick en knivbeväpnad man till attack mot flera personer vid en kyrka centrala Nice i Frankrike. Tre personer har dött och flera är skadade, enligt BFMTV. Mannen har sköts senare av polis.

Borgmästaren i Nice, Christian Estrosi, skriver på Twitter att en person har gripits och att allt tyder på att det rör sig om en terroristattack. Mannen är, enligt franska uppgifter, 21 år och kommer från Tunisien.

Maria Kling, från Örebro, har bott i Nice i 25 år. Hon bor bara fem minuter från kyrkan och på väg till jobbet hamnade hon mitt i en kaotisk scen.

– Det var fullt med folk, polisbilar som körde överallt, civilpoliser som satte upp lampor, det tutade åt alla håll och folk sprang huller om buller, säger hon.

– Men jag är tacksam över att jag inte såg något hemskt.

Hon förstod direkt att något hade hänt och tänkte genast på terrorattacken 14 juli, 2016 i Nice där 86 personer dödades.

Under dagen har hon varit på jobbet, där de har låst dörrarna för säkerhets skull.

– Men vad ska vi göra, vi måste gå ut i alla fall och måste handla. Vi måste leva och man kan inte bli rädd för att gå ut, säger hon.

Polis sköt ihjäl man i Avignon

Sky News rapporterar att fransk polis har skjutit ihjäl en person i staden Avignon i södra Frankrike. Det efter att han har hotat förbipasserande med en kniv medan han skrek ”Allahu Akbar".

Enligt franska Mediapart har den attacken inte islamistiska förtecken. Gärningsmannen i Avignon bar enligt tidningen en jacka tillhörande den högerextrema gruppen ”Defend Europe”.

En man ska även ha gripits i Jeddah, Saudiarabien, efter att att ha attackerat en vakt vid det franska konsulatet rapporterar statlig saudisk tv. Mannen ska ha använt ett ”vasst redskap” och ska, enligt uppgifter till saudisk tv, vara gripen. Frankrikes ambassad uppger att vakten vårdas på sjukhus, men att skadorna inte är livshotande.

Tre döda i Nice

Enligt polisuppgifter till Reuters ska en kvinna fått halsen avskuren i dådet i Nice. Detta säger även borgmästaren Christian Estrosi till BFMTV.

Kvinnan ska ha varit i 70-årsåldern och hittats död i kyrkan. Ett av de andra offren ska ha flytt till en bar men sedan avlidit där. Det tredje offret uppges vara en kyrkvärd.

– Kvinnan mördades enligt samma tillvägagångssätt som läraren Samuel Paty, säger Christian Estrosi.

Det var fredagen 16 oktober som läraren Samuel Paty mördades genom halshuggning efter att ha visat karikatyrteckningar på profeten Muhammed under en föreläsning om yttrandefrihet. Le Parisien uppger att förövaren är en förälder till en av lärarens elever.

Den 25 september greps även två personer efter att ha attackerat fyra personer med köttyxa utanför satirmagasinet Charlie Hebdos gamla lokaler. Attacken misstänks vara kopplad till rättegången mot den islamistiska Charlie Hebdo-attacken 2015.

– Nice är återigen offer för islamofascismen. Det finns inget tvivel om vad gärningsmannen hade för motiv, säger Christian Estrosi om, till BFMTV.

”Undvik området”

Undvik området och följ instruktionerna, skriver Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin på Twitter och uppger att inrikesdepartementet hållit krismöte under kvällen.

Gärningsmannen är skjuten av polis och förd till sjukhus, skriver Nice Matin. Borgmästaren säger till BFMTV att gärningsmannen skrek "Allahu Akbar" medan han fick läkarvård och fördes till sjukhus. Det fanns initialt uppgifter om skottlossning på platsen, men den franska polisen bekräftar på Twitter att smällarna som hörts har orsakats av polis och att läget är under kontroll.

Frankrikes president Emmanuel Macron har rest till Nice.

– Frankrike är under attack. Vi kommer därför öka antalet patrullerande soldater från 3 000 till 7 000. I Frankrike finns bara en gemenskap – den nationella gemenskapen, säger Macron under torsdagskvällen.

Löfven fördömer dådet

Sveriges statsminister Stefan Löfven fördömde under eftermiddagen dåden på Twitter.

”Jag är förskräckt av de senaste skrämmande attackerna i Frankrike. Våra tankar och sympatier är med alla de som påverkats. Vi står enade med Frankrike i kampen mot terrorism och i att försvara fundamentala friheter”, skriver han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.