Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Flera bombdåd och skottlossningar i Kabul

Minst 16 personer ska ha dött och ett 50-tal har skadats efter flera stora explosioner och skottväxlingar i Afghanistans huvudstad Kabul, enligt Reuters. Säkerhetsstyrkor ska ha hamnat i strider med talibaner efter en serie av bombdåd runt om i staden.

 

 

Stora explosioner följt av skottlossning ekade på gatorna i Afghanistans huvudstad Kabul på onsdagsmorgonen. Reuters personal på plats ska ha hört en jättelik explosion samtidigt som rapporter kom om nya attacker på flera andra håll i staden. Enligt Afghanistans islamistiska milis, talibanerna, är det de som genomfört en serie attentat:

 

Enligt Reuters påstår talibanerna att de har attackerat minst tre mål runt om i huvudstaden Kabul och att attackerna ska ha lett till att många personer omkommit. Afghanistans militär bekräftar även att någon typ av attack skett mot en byggnad i utkanten av huvudstaden och en källa uppger till Reuters att intensiva strider pågår nära polisens huvudkvarter som ligger i närheten av en militär träningsfacilitet.

Explosion nära säkerhetsanläggning

Enligt tyska nyhetsbyrån DPA ska även skottlossning ha förekommit efter explosionen och Al Jazeera rapporterar att explosionen ska ha hörts i västra delarna av staden, nära en större anläggning för säkerhetsstyrkor.

Enligt en poliskälla till Al Jazeera, ska det ha varit en bilbomb som sprängts i närheten av anläggningen. 

Två terrorister ska sen sen ha gått in i en av anläggningens byggnader iklädda bombvästar. Den ena sprängde sig själv medan den andra ska ha blivit skjuten.

Minst 15 döda

15 personer uppges ha dött i attacken mot underrättelsetjänstens byggnad i Kabul, uppger Reuters, och minst ett dussintal ska ha skadats i attacken mot polishögkvarteret i västra Kabul.

Najib Danesh, talesperson på afghanska inrikesdepartementet säger till Reuters, att elva av de 15 döda ska vara civila och att 50 personer, inklusiver kvinnor och barn uppges ha skadats i de båda sprängningarna.

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.