Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två albatrosser av arten laysan, som likt den svartbrynade arten också lever monogamt. Arkivbild.
Två albatrosser av arten laysan, som likt den svartbrynade arten också lever monogamt. Arkivbild. Bild: Lucy Pemoni/AP/TT

Fler "skilsmässor" för albatrosser i klimatkris

Den jättelika albatrossfågeln är en av världens till naturen mest monogama varelser, som ofta håller sig till en partner livet ut. Men enligt en studie från Royal Society driver klimatförändringar och uppvärmda hav till att fler albatrosser separerar från sin partner, skriver The Guardian.

Vanligtvis brukar bara mellan 1 och 3 procent av alla svartbrynade albatrosser lämna sin partner på jakt efter en ny. Men de senaste åren har upp till 8 procent av alla par separerat, enligt studien som under 15 år har undersökt cirka 15 500 albatrosspar på Falklandsöarna.

Forskare misstänker att mer svårtillgänglig föda och ökad stress till följd av klimatförändringarna ligger bakom skilsmässorna.

Albatrossens monogama natur har sedan länge varit föremål för vetenskapliga studier, som bland annat har kunnat visa att den speciella fågelarten lever i cirka 60 år och genomlever en lång tonårsfas, då de lär sig förföra en partner med hjälp av dans.