Säng där den dödsdömde spänns fast för en giftinjektion i Huntsville, Texas.
Säng där den dödsdömde spänns fast för en giftinjektion i Huntsville, Texas.

Fler liv släckta efter dödsdomar i fjol

ANNONS
|

På torsdag publicerar Amnesty en rapport som visar att minst 778 människor avrättades år 2013 efter att ha fått en dödsdom, en ökning med 15 procent jämfört med året innan. Dessutom steg antalet länder som avrättade människor från 21 till 22.

Då saknas ändå siffror från flera länder eftersom informationen därifrån är bristfällig. I Kina till exempel, som tros toppa listan över dödsdomar, är antalet avrättningar en statshemlighet.

– Där kan vi kanske få reda på 1 500 avrättningar, men egentligen sker det 7 000 eller 5 000, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på svenska Amnesty.

I Mellanöstern har antalet avrättningar ökat markant i Iran och Irak på sistone. Iranska regimen erkänner 369 fall av avrättningar under 2013, men det kan röra sig om betydligt fler. Ökningen sägs bero på att man vill komma tillrätta med landets narkotikaproblem. I Irak skyller man uppgången på att terrorism har blivit vanligare.

ANNONS

– Visst förekommer det många attentat, men dödsstraff är inte svaret på den frågan. Det är bara att se på självmordsbombarna – de är beredda att gå i döden för sin sak, då är dödsstraff inte något avskräckande. Dessutom är rättegångarna mycket bristfälliga och många tvingas erkänna under tortyr, säger Elisabeth Löfgren.

Markering

Hon skulle gärna se en kraftigare markering mot dödsstraffet.

– Vi tycker att det är problematiskt att omvärlden är ganska tyst. När till exempel Carl Bildt besökte Iran påstod han att det bara var narkotikabrottslingar som avrättades, vilket inte stämmer. Det är också många som avrättas på grund av sin kritik mot regimen. Dessutom är dödsstraffet oacceptabelt oavsett vilka brott det gäller. Det är den ståndpunkt Sveriges utrikesminister borde driva!

Det finns också positiva tendenser i världen: i till exempel USA syns en stadig minskning av antalet avrättade. Dessutom avskaffades dödsstraffet i ytterligare en delstat, Maryland, och i flera andra diskuteras ett stopp. Elisabeth Löfgren upplever att dödsstraffet är mer ifrågasatt i USA i dag. Ett skäl är att man har insett hur många oskyldiga som döms.

– Varje år släpps ett antal personer efter att man har kommit fram till att deras domar har varit felaktiga. Man har till exempel kunnat använda dna-teknik som man inte har haft tillgång till tidigare. Då har man börjat fråga sig hur många oskyldiga som har avrättats genom åren, och om det hade kunnat hända mig eller min granne? En avrättning kan inte göras ogjord.

ANNONS

Häromdagen dömdes 529 personer till döden i Egypten efter att ha protesterat när president Mursi avsattes. Elisabeth Löfgren tror inte att dödsdomarna kommer att verkställas, men säger att läget är mycket osäkert.

– Domarna kommer med all säkerhet att överklagas, och reaktionerna hittills tyder på att straffen kanske omvandlas. Men bara domen i sig är väldigt allvarlig, att på två dagars rättegång bevisa att 529 personer är skyldiga. Det är en grotesk dom, men jag befarar att det inte är den sista vi får se i sitt slag i Egypten.

Fakta: Dödsstraff i världen

Antalet människor som avrättades 2013 var 778, en ökning med 15 procent jämfört med året innan. Ökningen skedde främst i Iran och Irak. Siffran är en minimisiffra och baseras enbart på dokumenterade fall, antalet är i realiteten högre.

Fyra länder återupptog avrättningar under 2013: Indonesien, Kuwait, Nigeria och Vietnam.

I Kina avrättas tusentals människor varje år, men hur många går inte att få reda på eftersom myndigheterna anser det vara en statshemlighet.

ANNONS