Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Irans huvudstad Teheran. Arkivbild.
Irans huvudstad Teheran. Arkivbild. Bild: Vahid Salemi/AP/TT

Fler européer gripna i Iran

Två franska medborgare har gripits i Iran, meddelar franska UD. De senaste dagarna har ett flertal personer från väst frihetsberövats av iranska myndigheter.

Frankrike kräver att de två omedelbart ska försättas på fri fot och har kopplat in ambassaden i Teheran för att kunna bistå dem med juridisk hjälp.

"Frankrikes regering fördömer dessa grundlösa gripanden", säger utrikesdepartementet i ett uttalande, där det också framgår att man kallat upp Irans ambassadör i Paris.

Under onsdagen greps två européer i Iran och förra veckan kom besked om att en svensk man gripits nyligen.

De två européerna anklagas för att ha planerat att skapa "kaos, social oordning och instabilitet", enligt den iranska säkerhetstjänsten.

Vad den svenske mannen misstänks för är oklart, men enligt tidigare uppgifter till TT ska frihetsberövandet ha koppling till rättegången mot den krigsbrottsanklagade iraniern Hamid Noury i Stockholm.

Iran, som nyligen meddelade att den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali ska avrättas senare i maj, har anklagats för att använda sig av frihetsberövanden som en förhandlingsstrategi mot väst.

Resonemanget har avfärdats av regimen, som dock släppte flertalet fängslade amerikaner på fri fot i samband med kärnenergiavtalet 2015.