Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Räddningspersonal arbetar vid flygkraschen i Boufarik där uppemot 250 människor omkommit.

Fler än 250 döda i flygolycka i Algeriet

Ett algeriskt militärflygplan har störtat vid flygplatsen i Boufarik, inte långt från huvudstaden Alger. Över 250 människor har omkommit i olyckan. President Abdelaziz Bouteflika har utlyst tre dagars landssorg.

Planet störtade strax efter start och slog ned på ett fält. På bilder och i filmklipp från olycksplatsen syns flammor och kraftig rök stiga mot himlen bakom en dunge med olivträd. Hundratals ambulanser och brandbilar uppges ha skickats till platsen. Senare tagna bilder visar räddningsarbetare framför det utbrända vraket.

- Efter att ha lyft, på cirka 150 meters höjd, såg jag att det brann på vingen. Piloten undvek att krascha på vägen genom att styra ut mot fältet, säger ögonvittnet Abdel Karim till Reuters.

Flyktingar bland offren

Flygplanet som störtade var av typen Iljusjin Il-76, en rysktillverkad modell. Det var enligt försvarsdepartementet på väg till Tindouf i södra delarna av Algeriet i närheten av gränsen till Västsahara, där det finns flera läger för personer som flytt konflikten där.

Sammanlagt 257 personer omkom i flygplanskraschen, rapporterar statlig algerisk tv. I besättningen fanns tio personer och övriga var främst militär personal och deras anhöriga, enligt ett uttalande från försvarsdepartementet.

Bland offren finns 26 medlemmar i Västsaharas självständighetsrörelse Polisario, uppger det algeriska regeringspartiet FLN enligt Reuters. En källa nära Polisario säger till Reuters att det ombord även fanns ett 30-tal flyktingar som fått medicinsk vård i Alger. Fyra av dem ska ha varit barn.

Tre sorgedagar

Det finns inga uppgifter om orsaken till olyckan. Biträdande försvarsminister Ahmed Gaid Salah besökte olycksplatsen och har gett order om en utredning, rapporterar Reuters.

President Abdelaziz Bouteflika har utlyst tre dagars landssorg.

De senaste decennierna har flera olyckor med militärflygplan inträffat i landet. I februari 2014 omkom minst 77 personer när ett Herculesplan kraschade in i en bergssida. I juni 2003 störtade ett annat Herculesplan i ett bostadsområde i Boufarik. Då omkom 17 personer, inklusive de fem som befann sig ombord.