Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På lördagen pratade Finlands president Sauli Niinistö med Rysslands president Vladimir Putin på telefon.  Bild: Jonas Ekströmer/TT
På lördagen pratade Finlands president Sauli Niinistö med Rysslands president Vladimir Putin på telefon. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Finska presidenten i samtal med Putin

På lördagen pratade Finlands president Sauli Niinistö med Rysslands president Vladimir Putin på telefon. Enligt Niinistö var samtalet ”rakt och enkelt”. Samtidigt menar Vladimir Putin att det vore ett ”misstag” att frångå sin neutralitet.

Den finske presidenten Sauli Niinistö meddelade under lördagen på sitt Twitterkonto att han varit i samtal med sin ryske presidentkollega Vladimir Putin.

”Samtalet var rakt och enkelt och genomfördes utan irritation”, skriver han om samtalet.

Samtalet gjordes på Finlands initiativ och syftet var att meddela landets beslut om att ansöka om Nato-medlemskap.

Niinistö framförde hur Rysslands krav i slutet på 2021 om att inga fler länder skulle gå med i Nato och invasionen av Ukraina under våren 2022 ändrat säkerhetssituationen helt för Finlands del.

Putin: ”Misstag”

Han framförde även oro för det humanitära lidande som orsakas av Rysslands krigföring i Ukraina.

Samtidigt rapporterar Reuters att Vladimir Putin svarat att det ”vore ett misstag” om Finland gick ifrån sin neutralitetsprincip.

Enligt Kreml hade Putin uttryckt att det skulle skada relationerna mellan Ryssland och Finland om det nordiska landet gick med i Nato.

”Det finns inga hot mot Finlands säkerhet. En sådan förändring i landets utrikespolitik skulle ha en negativ inverkan på relationerna mellan länderna”, uppger talespersoner för Kreml enligt Reuters.

Moskva beskriver samtalet mellan de båda presidenterna som ett ”uppriktigt utbyte av åsikter”. Enligt Reuters är detta en slags diplomatisk omskrivning för ett svårt samtal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.