Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera av biblioteken i vårt grannland i öst hyr ut verktyg, musikinstrument och sportutrustning. Men till sommaren utökar de listan med en sak till: grillar. Bild: Gorm Kallestad
Flera av biblioteken i vårt grannland i öst hyr ut verktyg, musikinstrument och sportutrustning. Men till sommaren utökar de listan med en sak till: grillar. Bild: Gorm Kallestad

Finska bibliotek börjar låna ut grillar

Grill-lösa finländare jublar – i sommar kan man nämligen låna mer än böcker på landets bibliotek. Nu finns även grillar att hyra gratis. I Göteborg kan man låna symaskiner och pyssel på plats på Stadsbiblioteket, men än finns inga planer på att låna ut grillar.

Är du trött på engångsgrillar men känner inte riktigt för att betala för en egen grill? Då hade du kanske uppskattat några av Finlands biblioteks nya tjänst.

Flera av biblioteken i vårt grannland i öst hyr inte bara ut böcker utan även verktyg, musikinstrument och sportutrustning.

Men till sommaren utökar de listan med en sak till: grillar.

"Vad världen kanske inte vet är att finländarna är entusiastiska barbeque-människor. Men alla har inte en egen grill, speciellt inte i stadsområden, eftersom många lägenhetshus förbjuder grillar på balkonger", skriver finska företaget Atria, som tillhör en större livsmedelskoncern och som donerar grillar till biblioteken.

LÄS MER: Åtta säkra vintips för grillkvällen

Kit med grill, väska och rengöringsborste

Tanken är att uthyrningen av grillarna ska börja 8 juni.

Då ingår grillen, en tygväska, en rengöringsborste, instruktioner och en säkerhetsmanual.

"Målet är att främja det finska köket och göra grillning tillgängligt för alla, även i trångbodda städer", skriver man i pressmeddelandet.

– Vi är glada att få möjligheten att lägga till grillar i våra inventarier. Vilket trevligt sätt att spendera en sommardag på – med en bra bok och gott grillat, säger Erna Marttila, bibliotekschef vid biblioteket i Berghäll, Helsingfors som är en av de platser som ska låna ut grillar.

LÄS MER: Grillmarinader för både grönt och kött

Ingen grilluthyrning i Göteborg

I Göteborg finns en hel uppsjö av bibliotek. Stadsbiblioteket mitt i stan kommer dock inte erbjuda grillar till sommaren, meddelar Lena Lind Brynstedt, presskontakt.

– Inte just grillar, det har jag faktiskt inte hört, skrattar hon.

Däremot berättar hon att biblioteket erbjuder utrymme och verktyg för skapande. Vanligtvis finns det en öppen ljudstudio om man vill spela in podd, redigeringsstudio om man vill redigera filmat material och en replokal med instrument.

Dessa är dock stängda för tillfället i och med den pågående pandemin, eftersom rummen är relativt små.

Däremot kan man fortfarande låna symaskiner att använda på plats och pysselbord finns tillgängliga.

LÄS MER: Nya härliga såser till allt som är grillat

Den som vill ha en grill i Göteborg får köpa en istället för att låna. Bild: Janerik Henriksson/TT
Den som vill ha en grill i Göteborg får köpa en istället för att låna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.