Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sampo Terho, ordförande i Sannfinnländarnas riksdagsgrupp, jublar över försöket låta finska barn slippa läsa svenska. Han har kallat den obligatoriska svenska skolundervisningen för tvångssvenska. Arkivbild.

Finska barn ska slippa lära sig svenska

På försök ska elever i Finland kunna slippa läsa både finska och svenska i skolan. Det är regeringspartiet Sannfinländarna som har drivit kravet att ersätta den obligatoriska skolsvenskan med andra språk.

Den finländska koalitionsregeringen har nu lagt sitt förslag. Det ska bli ett engångsförsök där högst 2 200 elever som börjar i årskurs fem eller sex hösten 2018 kan få möjlighet att välja ett annat språk än det andra inhemska språket.

I praktiken handlar det om framför allt om att finskspråkiga barn ska slippa lära sig svenska, något som Sannfinländarna krävt länge. Partiet regerar tillsammans med Centerpartiet och Samlingspartiet.

"Ett historiskt ögonblick i Finlands språkpolitik", skriver Sampo Terho, ordförande i Sannfinländarnas riksdagsgrupp, i ett pressmeddelande.

Försöket väntas beröra högst 3,7 procent av den aktuella åldersgruppen.

Anna-Maja Henriksson, ordförande för Svenska folkpartiet som försvarar det svenska språket plats i Finland, säger att någon typ av språkförsök var väntat.

- Vi kan nog leva med det här. 3,7 procent är inte så hemskt mycket, säger hon.

I december väckte en film som Sannfinländarnas ungdomsförbund lagt ut på sin Facebooksida stor uppmärksamhet. Förbundets ordförande piskas av svartklädda figurer på trapporna till domkyrkan i Helsingfors till texten "Inget är obligatoriskt, utom att dö och att studera svenska".