Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finlands statsminister Juha Sipilä annonserar på fredagen att landets regering avgår, en dryg månad före riksdagsvalet.

Finlands regering avgår: "Stor besvikelse"

Finlands regering avgår efter att ha misslyckats med att få igenom en social- och hälsovårdsreform. Senast en regering avgick i Finland på liknande sätt var 1982.

Med fem veckor kvar till riksdagsvalet lämnade Finlands statsminister Juha Sipilä (C) in sin avskedsansökan till president Sauli Niinistö på fredag förmiddag.

Sipilä har tidigare signalerat att regeringen skulle avgå om en omdiskuterad vårdreform som innebär att sjukvården organiseras i landskap – motsvarande svenska regioner – inte gick igenom, skriver Hufvudstadsbladet.

- Jag tar mitt ansvar för misslyckandet och har lämnat in en avskedsansökan till presidenten, säger Juha Sipilä på en presskonferens.

Han ber också dem som arbetat med reformen om ursäkt.

- Ni har inte gjort det bara av plikt å tjänstens vägnar, utan av hela hjärtat, säger Juha Sipilä, enligt Yle.

Grundlagsproblem

Sipilä har beskrivit reformen som "ett av våra viktigaste projekt". Enligt Social- och hälsovårdsministeriet har arbetet med reformen kostat ungefär 200 miljoner euro under åren 2017–2019.

Reformen består av flera delar och är ett enormt paket som, förutom en utmanande tidtabell i social- och hälsovårdsutskottet, dessutom väckt frågor gällande grundlagen som inte kunnat lösas i tid, enligt Sipilä.

- Än en gång är det omständigheter som beror på tolkningen av grundlagen som utgör ett hinder för riksdagens arbete. Det finns inte tillräckligt med tid för att lägga fram nya förslag eller finslipa befintliga lösningar, säger Sipilä enligt Hufvudstadsbladet.

President Sauli Niinistö har godkänt Sipiläs avskedsansökan och bett regeringen att fortsätta som övergångsregering tills en ny regering är på plats.

Riksdagsvalet kommer att hållas som planerat 14 april.

Ris och ros

I 14 år har olika regeringar försökt få till en vårdreform utan att lyckas. Men senast hela regeringen i Finland avgick under en pågående valperiod var 1982, rapporterar Yle. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

- Jag anser att det hade varit bäst med en funktionsduglig regering ända fram till val, säger Kalle Jokinen, gruppordförande i Samlingspartiet som ingår i regeringen, till Hufvudstadsbladet.

Socialdemokraternas ordförande och oppositionsledaren Antti Rinne tycker att det är märkligt att regeringen bestämmer sig för att avgå så här nära valet.

- Det finns frågor som behöver beredas inför EU-ordförandeskapet. Det hade varit bättre med en fungerande politisk regering. Nu har vi inte en sådan som deltar i rådet, säger Rinne, till Hufvudstadsbladet.

Däremot anser Veronica Rehn-Kivi (SFP), som är medlem i social- och hälsovårdsutskottet, att det var positivt att reformen föll.

- Detta är en seger för välfärdssamhället, närdemokratin och den enskilda medborgaren, säger hon till Yle.