Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finlands president Sauli Niinistö bland ruiner i Borodjanka nordväst om Kiev.
Finlands president Sauli Niinistö bland ruiner i Borodjanka nordväst om Kiev. Bild: Markku Ulander/AP/Lehtikuva/TT

Finlands president i Kiev – möter Zelenskyj

Finlands president Sauli Niinistö är i Kiev och träffar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, framgår av ett pressmeddelande.

"Presidenterna diskuterar det aktuella läget i det anfallskrig som Ryssland inledde för elva månader sedan, Finlands politiska och materiella stöd till Ukraina och Ukrainas strävanden att uppnå en rättvis fred", står det i pressmeddelandet.

Utöver mötet med Zelenskyj har Niinistö under dagen besökt de svårt drabbade städerna Borodjanka och Butja, som till stora delar lagts i ruiner under den ryska invasionen.

I Borodjanka fick Niinistö se de tillfälliga bostäder som Finland finansierat och påpekade att Sverige en gång bistod Finland med en liknande lösning.

– Det påminner mig om min barndom. Jag bodde på en gata där husen kallades "de svenska husen" eftersom Sverige hade gett dem till Finland efter andra världskriget, sade han enligt finländska Yle.

På programmet står också kransnedläggning vid en minnesvägg för de som stupat i kriget. Enligt Yle omgärdas Niinistös besök av omfattande säkerhetsåtgärder. Presidentens följe omges av flera beväpnade soldater, rapporterar mediebolaget.

Under mötet med Zelenskyj uppges de två presidenterna bland annat ha diskuterat Finlands möjligheter att skicka stridsvagnar av typen Leopard till Ukraina.

Sauli Niinistö och Volodymyr Zelenskyj under en pressträff på tisdagen.
Sauli Niinistö och Volodymyr Zelenskyj under en pressträff på tisdagen. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva/AP/TT