Finlands premiärminister Sanna Marin säger att Europa inte är starkt nog att stå upp emot Ryssland utan USA.
Finlands premiärminister Sanna Marin säger att Europa inte är starkt nog att stå upp emot Ryssland utan USA. Bild: Jean-Francois Badias

Finlands premiärminister: Europa är inte starkt nog

Den finska premiärministern Sanna Marin tror inte att Europa hade varit starkt nog att stå upp mot Putin utan hjälp av USA. Det säger hon i en intervju med en australiensisk tankesmedja, enligt AFP.

ANNONS
|

Finlands premiärminister Sanna Marin befinner sig just nu på ett utlandsbesök i Australien. I en intervju med den Sydney-baserade tankesmedjan Lowy Institute säger hon att kriget i Ukraina avslöjat både europeiska svagheter och strategiska misstaget sett till hur man hanterat Ryssland.

– Jag måste vara mycket ärlig, brutalt ärlig med dig. Europa är inte starkt nog just nu. Vi hade varit i trubbel utan USA, säger Sanna Marin, rapporterar AFP.

Sanna Marin: USA:s stöd har varit ”avgörande”

Marin insisterade på att Ukraina måste ges "vad som krävs" för att vinna kriget, och tillade att USA:s militära stöd varit ”avgörande”, då de försett Kiev med de vapen, finanser och humanitärt bistånd som krävts för att stävja Rysslands framfart i landet.

ANNONS

– Vi måste se till att vi också bygger dessa förmågor när det gäller europeiskt försvar, den europeiska försvarsindustrin, och se till att vi kan klara oss i olika typer av situationer, säger hon enligt AFP.

Vidare menar hon att Europa borde ha lyssnat mer på de medlemsländer som varit en del av Sovjetunionen fram till dess kollaps.

– Vi borde ha lyssnat på våra baltiska och polska vänner mycket tidigare. Under en lång tid var Europas strategi att knyta ekonomiska band till Ryssland, genom att köpa energi från Ryssland. Vi trodde att detta skulle förhindra ett krig, säger Sanna Marin enligt AFP.

LÄS MER:Ukraina: Minst 10 000 soldater har stupat

LÄS MER:Rysk offensiv mot Bachmut förvånar bedömare

LÄS MER:Ryska invasionen ”närmare att lyckas än vad som är erkänt”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS