Det kan tyckas märkligt att släppa en rapport som mäter vilka länder som är lyckligast i världen samtidigt som människor kämpar mot en global pandemi. Men enligt författarna bakom FN-rapporten World Happiness Report 2020, som publiceras för åttonde gången, behövs den mer än någonsin.
– Det diskuterades huruvida vi skulle publicera rapporten eller inte, men eftersom fredagen den 20 mars är FN:s internationella lyckodag bestämde vi oss för att göra det. Trots utmaningarna med pandemin är det viktigare än någonsin att förstå vilka värden som bidrar till lycka och välbefinnande, säger Jeffrey D. Sachs, professor vid Columbia University i USA och chef för FN-organisationen SDSN som tar fram den årliga rapporten, till GP.
När han och hans kollegor presenterade rapporten via en webbsänd presskonferens under fredagen kom mycket att handla om det nya coronaviruset.
– Vi befinner oss i en väldigt svår situation, men hanterar vi krisen rätt kommer vi att ta oss ur det här starkare. Vi kan skapa samhällen där människor bryr sig mer om varandra och sig själva och där vi fokuserar mer på det som verkligen spelar roll för oss, säger Richard Layard, brittisk nationalekonom och en av författarna under presskonferensen.
Han och de andra rapportförfattarna anser att vi måste sluta använda uttrycket social distansering.
– Vi behöver inte social distansering, däremot fysisk distansering. Vi måste hålla våra sociala relationer vid liv och skapa relationer genom att ge en kram från två meters håll eller när vi pratar online, säger John Helliwell, kanadensisk professor i ekonomi.
Sverige på en sjunde plats
När det kommer till resultatet för årets rapport där totalt 156 länder rankas i hur lyckliga ländernas befolkningar upplever sig vara hamnar Finland återigen på första plats, följt av Danmark och Schweiz. Sverige hamnar på en sjunde plats på listan, samma som förra året.
Precis som vid tidigare år hamnar Norden i topp. I år är fyra av fem topplaceringar tagna av nordiska länder. Flera faktorer lyfts fram som förklarar varför nordborna är så lyckliga, däribland ett generöst välfärdssystem med offentlig sjukvård, arbetslöshetsersättning och fri utbildning samt välfungerande demokratiska institutioner med fria val, låg korruption och fri press.
En annan viktig orsak är att de nordiska samhällena har ett högt förtroende för varandra och samhällsinstitutioner. Ett exempel är Finland där 91 procent av medborgarna uppger att de känner förtroende för statsministern och 79 procent säger sig vara glada att betala skatt.
Ett land med hög tillit förbättrar möjligheterna till att hantera kriser, enligt den finske filosofen Frank Martela, som har bidragit till rapporten.
– I det nuvarande coronavirusutbrottet kommer samhällen med hög tillit att vara mer anpassningsbara och det är större sannolikhet att folk kommer att hjälpa varandra under krisen. Lycka kanske inte verkar så relevant just nu men tillit är något som alla samhällen och länder behöver för att ta sig igenom den här krisen.
Nytt för i år är att man rankar “världens lyckligaste städer” och även här toppar Finland med Helsingfors. Stockholm hamnar på en nionde plats medan Göteborg kvalar in på en 24:e plats. Rapporten visar att i de flesta länder är stadsbor lyckligare än de på landsbygden. Ungefär hälften av världens befolkning, 4,2 miljarder, bor i städer.
LÄS MER: Därför är Finland världens lyckligaste land
Fakta: Världens lyckligaste länder
1. Finland
2. Danmark
3. Schweiz
4. Island
5. Norge
6. Nederländerna
7. Sverige
8. Nya Zeeland
9. Luxemburg
10. Österrike
11. Kanada
12. Australien
13. Storbritannien
14. Israel
15. Costa Rica
16. Irland
17. Tyskland
18. USA
19. Tjeckien
20. Belgien
Fakta: Världens lyckligaste städer
1. Helsingfors – Finland
2. Århus — Danmark
3. Wellington — Nya Zeeland
4. Zürich — Schweiz
5. Köpenhamn — Danmark
6. Bergen — Norge
7. Oslo — Norge
8. Tel Aviv — Israel
9. Stockholm — Sverige
10. Brisbane — Australien
11. San Jose — Costa Rica
12. Reykjavik — Island
13. Toronto Metro — Kanada
14. Melbourne — Australien
15. Perth — Australien
16. Auckland — Nya Zeeland
17. Christchurch — Nya Zeeland
18. Washington — USA
19. Dallas — USA
20. Sydney — Australien
21. Houston — USA
22. Dublin — Irland
23. Boston — USA
24. Göteborg — Sverige
25. Chicago — USA
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.