Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: David Goldman
Bild: David Goldman

Finland världens lyckligaste land – igen

För tredje året i rad koras Finland till världens lyckligaste land. En bidragande orsak är finländarnas höga förtroende för varandra och institutioner.
– I det nuvarande coronavirusutbrottet kommer samhällen med hög tillit att vara mer anpassningsbara och folk kommer att hjälpa varandra under krisen, säger den finske filosofen Frank Martela.

Det kan tyckas märkligt att släppa en rapport som mäter vilka länder som är lyckligast i världen samtidigt som människor kämpar mot en global pandemi. Men enligt författarna bakom FN-rapporten World Happiness Report 2020, som publiceras för åttonde gången, behövs den mer än någonsin.

– Det diskuterades huruvida vi skulle publicera rapporten eller inte, men eftersom fredagen den 20 mars är FN:s internationella lyckodag bestämde vi oss för att göra det. Trots utmaningarna med pandemin är det viktigare än någonsin att förstå vilka värden som bidrar till lycka och välbefinnande, säger Jeffrey D. Sachs, professor vid Columbia University i USA och chef för FN-organisationen SDSN som tar fram den årliga rapporten, till GP.

När han och hans kollegor presenterade rapporten via en webbsänd presskonferens under fredagen kom mycket att handla om det nya coronaviruset.

– Vi befinner oss i en väldigt svår situation, men hanterar vi krisen rätt kommer vi att ta oss ur det här starkare. Vi kan skapa samhällen där människor bryr sig mer om varandra och sig själva och där vi fokuserar mer på det som verkligen spelar roll för oss, säger Richard Layard, brittisk nationalekonom och en av författarna under presskonferensen.

Han och de andra rapportförfattarna anser att vi måste sluta använda uttrycket social distansering.

– Vi behöver inte social distansering, däremot fysisk distansering. Vi måste hålla våra sociala relationer vid liv och skapa relationer genom att ge en kram från två meters håll eller när vi pratar online, säger John Helliwell, kanadensisk professor i ekonomi.

Sverige på en sjunde plats

När det kommer till resultatet för årets rapport där totalt 156 länder rankas i hur lyckliga ländernas befolkningar upplever sig vara hamnar Finland återigen på första plats, följt av Danmark och Schweiz. Sverige hamnar på en sjunde plats på listan, samma som förra året.

Precis som vid tidigare år hamnar Norden i topp. I år är fyra av fem topplaceringar tagna av nordiska länder. Flera faktorer lyfts fram som förklarar varför nordborna är så lyckliga, däribland ett generöst välfärdssystem med offentlig sjukvård, arbetslöshetsersättning och fri utbildning samt välfungerande demokratiska institutioner med fria val, låg korruption och fri press.

En annan viktig orsak är att de nordiska samhällena har ett högt förtroende för varandra och samhällsinstitutioner. Ett exempel är Finland där 91 procent av medborgarna uppger att de känner förtroende för statsministern och 79 procent säger sig vara glada att betala skatt.

Ett land med hög tillit förbättrar möjligheterna till att hantera kriser, enligt den finske filosofen Frank Martela, som har bidragit till rapporten.

– I det nuvarande coronavirusutbrottet kommer samhällen med hög tillit att vara mer anpassningsbara och det är större sannolikhet att folk kommer att hjälpa varandra under krisen. Lycka kanske inte verkar så relevant just nu men tillit är något som alla samhällen och länder behöver för att ta sig igenom den här krisen.

Nytt för i år är att man rankar “världens lyckligaste städer” och även här toppar Finland med Helsingfors. Stockholm hamnar på en nionde plats medan Göteborg kvalar in på en 24:e plats. Rapporten visar att i de flesta länder är stadsbor lyckligare än de på landsbygden. Ungefär hälften av världens befolkning, 4,2 miljarder, bor i städer.

LÄS MER: Därför är Finland världens lyckligaste land

Fakta: Världens lyckligaste länder

1. Finland

2. Danmark

3. Schweiz

4. Island

5. Norge

6. Nederländerna

7. Sverige

8. Nya Zeeland

9. Luxemburg

10. Österrike

11. Kanada

12. Australien

13. Storbritannien

14. Israel

15. Costa Rica

16. Irland

17. Tyskland

18. USA

19. Tjeckien

20. Belgien

Fakta: Världens lyckligaste städer

1. Helsingfors – Finland

2. Århus — Danmark

3. Wellington — Nya Zeeland

4. Zürich — Schweiz

5. Köpenhamn — Danmark

6. Bergen — Norge

7. Oslo — Norge

8. Tel Aviv — Israel

9. Stockholm — Sverige

10. Brisbane — Australien

11. San Jose — Costa Rica

12. Reykjavik — Island

13. Toronto Metro — Kanada

14. Melbourne — Australien

15. Perth — Australien

16. Auckland — Nya Zeeland

17. Christchurch — Nya Zeeland

18. Washington — USA

19. Dallas — USA

20. Sydney — Australien

21. Houston — USA

22. Dublin — Irland

23. Boston — USA

24. Göteborg — Sverige

25. Chicago — USA

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.