Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allt pekar mot att Finlands president kommer att heta Sauli Niinistö även efter valet på söndag. Här syns han tillsammans med kung Carl XVI Gustaf på en festival i Kungsträdgården till minnet av 100-årsdagen av Finlands självständighet i somras.

Finland går mot omval av Sauli Niinistö

När Sauli Niinistö fyller 70 i augusti är han sannolikt både Finlands president och småbarnsfar. Allt tyder på att det finländska presidentvalet avgörs redan på söndag.

Den senaste tiden har Sauli Niinistö tappat kraftigt i opinionsmätningarna, närmare tio procentenheter på en månad. Strax efter klockan 19 på söndag svensk tid väntas det stå klart om han får över hälften av rösterna och omväljs redan i den första omgången.

- Det blir bara en omgång, han vinner. Ingen av de opinionsmätningar som gjorts med vetenskapliga metoder har gett honom ett lägre stöd än 58 procent, säger Åsa von Schoultz, professor i statslära vid Helsingfors universitet, med säker stämma några dagar före valet.

Dramatiskt privatliv

Enligt henne finns det flera förklaringar till Niinistös popularitet.

- Han har byggt upp sin karriär och popularitet under en lång tid. Som finansminister blev han känd, sedan jobbade han på Europeiska investeringsbanken i Luxemburg. När han kom tillbaka till Finland och ställde upp i riksdagsvalet 2007 fick han ett enormt väljarstöd.

Åsa von Schoultz säger att Niinistös stundvis dramatiska privatliv också bidragit till populariteten. Hans första fru omkom i en bilolycka, och han befann sig i Khao Lak när den förödande tsunamin slog till 2004. Tillsammans med sin son klamrade han sig fast i en elstolpe i några timmar.

Nu är det många som gläds över att Niinistö väntar barn tillsammans med sin fru Jenni Haukio, 40, som han gifte sig med 2009. Barnet väntas födas i februari.

- Jag är övertygad om att graviditeten bidrar till att öka sympatin för honom, säger von Schoultz och tillägger att många finländare är väldigt förtjusta i det svenska kungahuset och därför tycker att det är fint att presidentparet väntar barn.

"Utnyttja positionen mer"

Niinistö uppskattas naturligtvis också för sitt sätt att sköta presidentämbetet.

- Han uppfattas som en seriös, kunnig och insiktsfull politiker. Dessutom har han fått mycket uppmärksamhet i samband med att Finland firade 100 år i fjol.

De senaste årtiondena har maktbefogenheterna minskat, men enligt Åsa von Schoultz finns det spelrum för den finländska presidenten.

- Nu ligger fokus på att se till att Finland är tryggt och säkert och att relationerna till alla internationella partners är goda. Men Finlands president kunde ha en större opinionsbildande roll internationellt. Landet har ett högt anseende, och man kunde utnyttja den positionen mer.

Över 1,5 miljoner finländare, motsvarande 36,1 procent av de röstberättigade, utnyttjade möjligheten att förtidsrösta och nu spekuleras det om att färre väljer att rösta på själva valdagen.