Enligt Finlands utrikesminister Pekka Haavisto har landet fått löften om beskydd under en ansökningsprocess, om landet skulle fatta beslut om att skicka in en formell ansökan om ett Nato-medlemskap.  Bild: Virginia Mayo
Enligt Finlands utrikesminister Pekka Haavisto har landet fått löften om beskydd under en ansökningsprocess, om landet skulle fatta beslut om att skicka in en formell ansökan om ett Nato-medlemskap. Bild: Virginia Mayo

Finland förbereder sig för att ansöka om medlemskap i Nato

Enligt källor till den finska tidningen Iltalehti förbereder sig Finland nu för att ansöka om medlemskap i Nato. Enligt tidningens uppgifter kan ett beslut tas redan i maj.

Enligt tidningen Iltalehtis uppgifter planerar den finska statsministern Sanna Marin att göra ett tillägg i landets utrikesdeklarationen under skärtorsdagen.

Efter det väntas den finska presidenten Sauli Niinistö och det utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet (TP-Utva) fatta beslut om en finsk ansökan under de två första veckorna i maj.

Efter det måste också beslutet röstas igenom av den finska riksdagen.

Nato ska ha lovat beskydd

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto har tidigare sagt att flera Nato erbjudit sitt stöd till Finland under en eventuell ansökningsprocess. Under ett möte tidigare under torsdagen med Nato-ländernas utrikesministrar sa Haavisto att ett finsk ställningstagande om en ansökan kommer att tas ”inom ett par veckor”.

Varken Pekka Haavisto, eller någon annan representant för den finska regeringen, har bekräftat Iltalehtis uppgifter om de långt gångna planerna på en ansökan.

Däremot bekräftar han enligt Iltalehtis uppgifterna om att det finns förberedelser för den process som tidningen rapporterar – vid behov.

Efter mötet med Nato-ländernas utrikesministrar under tisdagen berättade Pekka Haavisto att han under mötet fick information om att det skulle ta mellan fyra månader och ett år att bereda en ansökan om ett finskt medlemskap.

För att ett finsk medlemskap ska bli verklighet måste parlamenten i de nuvarande medlemsländerna godkänna ansökan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.