Maria Ohisalo, här med regeringskollegorna utrikesminister Pekka Haavisto (till vänster) och statsminister Sanna Marin (till höger).
Maria Ohisalo, här med regeringskollegorna utrikesminister Pekka Haavisto (till vänster) och statsminister Sanna Marin (till höger). Bild: Mikko Stig

Finland öppnar gränser – men inte mot Sverige

Finland häver de pandemirelaterade gränskontrollerna för resor till och från nordiska och baltiska länder. Sverige undantas dock, meddelar inrikesminister Maria Ohisalo. Det kan försvaga det nordiska samarbetet, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

ANNONS

Beslutet, som träder i kraft på måndag, omfattar Estland, Lettland, Litauen, Danmark, Norge och Island. Smittoläget medger inte att Sverige får vara med denna gång, enligt den finländska regeringen.

– Tyvärr är epidemiläget så dåligt i Sverige att vi ännu inte kan lätta på restriktionerna gällande Sverige. Sverige är ändå ett viktigt land för oss och vi upphäver begränsningarna så fort det är möjligt, säger Ohisalo enligt Svenska Yle.

Personer som äger en fastighet i Finland får dock resa in från Sverige. Undantag görs även för parförhållanden enligt Yle.

"Alla har ett ansvar"

Inrikesminister Mikael Damberg (S) muttrar över beskedet från grannlandet. "Vi hade gärna sett att Finland kom med ett annat besked även för Sverige", skriver han i en kommentar.

ANNONS

Damberg fortsätter: "Vi har alla ett ansvar att agera på ett sätt som inte försvagar det nordiska samarbetet."

Finlands långa gräns mot Ryssland berörs inte – EU som helhet har fortfarande restriktioner för persontrafik gentemot resten av världen.

Lättnaderna i restriktionerna sker i fortsättningen stegvis, vilket innebär att svenskar möjligen kan bli välkomna inom en inte alltför avlägsen framtid. Ohisalo konstaterar att nästa lägesuppdatering kommer att göras inom två veckor.

Upprör i gränsområden

Mikael Damberg noterar att EU-kommissionen på torsdagen uppmanar alla medlemsstater i EU att avskaffa inre gränskontroll med anledning av covid-19 redan 15 juni.

"Sverige har inte stängt våra gränser i Norden", skriver han och konstaterar att det finns "en upprördhet över situationen, inte minst i gränsområden".

Finland har även beslutat att, från och med i början av juli, tillåta publikevenemang med över 500 besökare om det är möjligt att dela upp publiken på olika sektioner med olika ingångar och där man inte kan förflytta sig mellan dem.

För privata evenemang behålls begränsningen på maximalt 50 personer.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS