Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Lohela, talman i finländska riksdagen, har gett den polisanmälde riksdagsmannen en anmärkning. Arkivbild.

Finländsk riksdagsman polisanmäld för våldskyss

Teuvo Hakkarainen, riksdagsledamot för Sannfinländarna, har polisanmälts av en annan ledamot sedan han med våld försökt kyssa henne. Hakkarainen avgår nu från posten som vice ordförande för det högerpopulistiska partiet.

Det var under Sannfinländarnas julfest i förra veckan som Hakkarainen enligt Veera Ruoho (Samlingspartiet) tog nacktag på henne och försökte ge henne en kyss. Hakkarainen har tilldelats en allvarlig reprimand av sin riksdagsgrupp och hotas av uteslutning om beteendet upprepas. Riksdagens talman Maria Lohela har gett Hakkarainen en anmärkning eftersom hans uppträdande var "mycket fräckt och ytterst förkastligt".

Samtidigt som julfesten pågick en alkoholdebatt i riksdagen. Därifrån tvingades man kalla på en läkare, tillika riksdagsledamot, för att hjälpa en av Sannfinländarnas medarbetare. Han var enligt ögonvittnen så full han kräktes och hade svårt att stå på benen. Slutligen kördes medarbetaren iväg med ambulans.

Debatten avslutades på tisdagen med ett beslut om ny alhohollag. Den innebär bland annat att starköl med en alkoholhalt på 5,5 procent får säljas i livsmedelsbutiker från nyår. Samtidigt tillåts försäljning av olika dryckesblandningar där starksprit ingår.