Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksdagshuset i Helsingfors. Arkivbild.

Finländsk riksdagsledamot döms för våldskyss

Teuvo Hakkarainen, riksdagsledamot för Sannfinländarna, döms till dagsböter för lindrig misshandel och sexuellt ofredande, rapporterar finska medier. På en blöt riksdagsfest tvingade den kraftigt berusade Hakkarainen en annan riksdagsledamot att kyssa honom.

Under Sannfinländarnas julfest i riksdagen i december i fjol gick Hakkarainen fram till ledamoten Veera Ruoho från Samlingspartiet, tog ett nackgrepp på henne, vred hennes huvud och kysste henne.

Ruoho deltog inte i festen utan var på plats för riksdagens plenum. Hon befann sig i caféet under en paus.

Hakkarainen medgav i rätten att han kysst Ruoho mot hennes vilja men nekade till brott eftersom han ansåg att han inte handlade uppsåtligt. Han sa också att han inte mindes mycket av händelsen eftersom han var så pass onykter. Enligt Yle hävdar Hakkarainen att det hela rörde sig om en "bamsekram".

Ruoho chockades av händelsen och fick dessutom smärtor i nacken som höll i sig i flera månader.

Hakkarainen döms till 45 dagsböter, motsvarande ungefär 30 000 kronor. Han ska dessutom betala drygt 14 000 kronor till Veera Ruoho som ersättning för sveda och värk.

Även andra festdeltagare hade druckit för mycket. Läkare fick kallas in till festen för att hjälpa en av Sannfinländarnas medarbetare. Han var enligt ögonvittnen så full att han kräktes och hade svårt att stå på benen. Slutligen kördes medarbetaren iväg med ambulans.

Samtidigt som julfesten pågick det en alkoholdebatt i riksdagen.