Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landet registrerade runt 19 000 nya coronafall i veckan tidigare i september. Bild: Aaron Favila
Landet registrerade runt 19 000 nya coronafall i veckan tidigare i september. Bild: Aaron Favila

Filippinerna testar ny form av lockdown

Filippinernas huvudstad Manila, som sedan en tid tillbaka har varit under storskalig lockdown, ska i veckan övergå till en ny form av lokal-lockdown. Istället för att stänga ner hela staden ska Filippinska myndigheter nu testa att ett system där man kan stänga ner olika lokala delar av staden efter en femgradig lockdown-skala, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Beroende på var i skalan ett område befinner sig finns olika regler för till exempel hur butiker och verksamheter får hålla öppet och vilka aktiviteter som får hållas för vaccinerade personer. Om försöket med lokala lockdowns lyckas kan samma system användas i andra delar av landet.

Filippinerna har nu drabbats av sin fjärde och värsta smittovåg av coronaviruset sedan pandemins början. I mitten av förra veckan uppmätte landet cirka 19 000 nya fall dagligen.

Den nya lockdown-strategin kan bland annat innebära att vissa elever snart kan få gå tillbaka till klassrummen efter att ha studerat på distans i över ett år, uppger Reuters.

Oro över utbildningen i landet

Enligt FN har näst intill alla länder helt eller delvis öppnat skolorna igen för undervisning på plats men Filippinerna har haft sina skolor stängda sedan pandemins början, uppger CNA.

Experter har tidigare uttryckt oro över att många elever i Filippinerna inte har möjlighet att delta i distansundervisningen då många hushåll i landet saknar datorer och internetuppkoppling.

Filippinernas distansundervisning har bestått av en blandning av onlinelektioner, utskrivet studiematerial och lektioner som sänts på tv och på sociala medier.

LÄS MER: Utbildningen kan kollapsa i en fjärdedel av världens länder

LÄS MER: Över 500 000 barn har testats positivt i augusti

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.