Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fidel Castro bredvid sin bror Raúl Castro (t h) på kommunistpartiets kongress i Kuba. Till vänster står Jose Ramon Machado Ventura, andre sekreterare i kommunistpartiet.

Fidel dök upp – igen

Kubas tidigare diktator Fidel Castro har för andra gången inom loppet av två veckor framträtt offentligt i sitt land.

Det var under kommunistpartiets pågående kongress som Fidel, vid sin bror president Raúl Castros sida, tog emot stående ovationer från de 1 000 kongressdelegaterna.

Delegaterna klappade händerna och ropade hans förnamn Fidel medan den gamle ledaren – som fyller 90 om några månader – gick upp mot podiet.

För knappt två veckor sedan visade sig Castro också i kubansk tv och föreläste då för barn om en av ledarna för den kubanska revolutionen. Innan dess hade han inte synts till på nio månader.

Det blev också klart på tisdagen att den 84-årige Raúl Castros fortsätter en andra period att leda kommunistpartiet.

I helgen tog Raúl Castro till orda under kongressen och lanserade ett förslag om att införa en övre åldersgräns på 60 år för att få tillträde till kommunistpartiets centralkommitté. Dessutom vill han att man endast ska få sitta två mandatperioder i kommittén. Förslagen är tänkta att träda i kraft om fem år.

Raúl Castro valdes formellt till Kubas president 2008, efter att storebrodern Fidel lämnade sina uppdrag av hälsoskäl 2006.