Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/10

Fidel Castro hedras på Revolutionstorget

Ikväll, tisdag, klockan 19 svensk tid kommer kubaner och ditbjudna gäster samlas på Revolutionstorget i Havanna för att hedra den nyligen avlidne Fidel Castro som ledde lett landet i decennier. Sedan Beskedet kom om Castros död i helgen har det spekulerats om vilka av världen ledare som valt att närvara.

I Havanna kan invånarna ta sig till José Martí-monumentet under måndagen och tisdagen för att ta ett sista farväl av ledaren, meddelar den speciella begravningskommitté som bildats efter Fidel Castros död i lördags morse svensk tid.

Sorgeceremonierna i huvudstaden ska kulminera med ett massmöte på Revolutionstorget vid monumentet, som börjar klockan 19 på tisdagen, heter det i kommunikén citerad i latinamerikanska medier.

LÄS MER: Fidel Castro är död

Isolerades från Latinamerika

Efter ett inbördeskrig på Kuba 1959, tog Castro makten från den dåvarande presidenten och diktatorn Fulgencio Batitsa. Castro etablerade så en vänsternationalistiskt totalitär regim, som överlevde såväl Kubakrisen som Östblockets fall. 

Bundsförvanten mördades i Bolivia

En av de mest kända gerillakommendanterna under störtningen av Batista var Ernesto Guevara, mer känd under namnet Che Guevara. 

Efter att Castro tagit makten, fick Guevara flera viktiga poster i landet, och han reste till bland annat Kongo-Kinshasa och Bolivia för att organisera liknande väpnade uppror. I de andra länderna slutade det dock med nederlag - och Guevara mördades i Bolivia 1967. 

Lämnade makten efter 50 år

Radikaliseringen av politiken på Kuba ledde till att landet isolerades från övriga Latinamerika.

När Castros hälsa började svikta ordentligt 2006, då han var 79 år gammal, lämnade han över makten och den ledande rollen för landets politik till sin bror Raúl Castro. Då hade Fidel Castro lett landet i 50 år.

Brodern tog officiellt över presidentposten 2008. Fidel Castro fortsatte dock inom politiken som partiordförande, men lämnade helt i april 2011. 

Framträdde på sin 90-årsdag

Den 13 augusti 2016, gjorde Fidel Castro ett sista offentligt framträdande. Han hade då inte visat sig offentligt sedan den 19 april, då han deltog vid det kubanska kommunistpartiets kongress.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.