Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/56

Fidel Castro är död

Kubas tidigare president och revolutionära ledare Fidel Castro har dött. Han blev 90 år gammal.

 

Kubas före detta ledare Fidel Castro har dött, 90 år gammal. Fidel Castros bror, den nuvarande presidenten och armégeneralen Raúl Castro, meddelande om sin brors död via ett tv-inslag. 

- Med djup sorg berättar jag för vårt folk, våra vänner i detta Amerika och världen, att klockan 22:29 dog den kubanska revolutionens befälhavare , Raúl Castro. 

Fidel Alejandro Castro Ruz, föddes den 13 augusti 1926 i Holguín-provinsen på Kuba. Castro är mest känd som advokat, gerillaledare och politiker.

Castro var premiärminister på Kuba mellan 1959-1976 och president mellan åren 1976-2008. 

 


 

Kubas nuvarande president och bror till Fidel Castro, Raúl Castro, annonserar broderns död.

Isolerades från Latinamerika

Efter ett inbördeskrig på Kuba 1959, tog Castro makten från den dåvarande presidenten och diktatorn Fulgencio Batitsa. Castro etablerade så en vänsternationalistiskt totalitär regim, som överlevde såväl Kubakrisen som Östblockets fall. 

Mördades i Bolivia

En av de mest kända gerillakommendanterna under störtningen av Batista var Ernesto Guevara, mer känd under namner Che Guevara. 

Efter att Castro tagit makten, fick Guevara flera viktiga poster i landet, och han reste till bland annat Kongo-Kinshasa och Bolivia för att organisera liknande väpnade uppror. I de andra länderna slutade det dock med nederlag - och Guevara mördades i Bolivia 1967. 

Lämnade makten efter 50 år

Radikaliseringen av politiken på Kuba ledde till att landet isolerades från övriga Latinamerika.

När Castros hälsa började svikta ordentligt 2006, då han var 79 år gammal, lämnade han över makten och den ledande rollen för landets politik till sin bror Raúl Castro. Då hade Fidel Castro lett landet i 50 år.

Brodern tog officiellt över presidentposten 2008. Fidel Castro fortsatte dock inom politiken som partiordförande, men lämnade helt i april 2011. 

Framträdde på sin 90-årsådag

Den 13 augusti 2016, gjorde Fidel Castro ett sista offentligt framträfande. Han hade då inte visat sig offentligt sedan den 19 april, då han deltog vid det kubanska kommunistpartiets kongress.

Kritisk mot Obama

I en artikel, undertecknad Fidel Castro, som publicerades i statlig media, tackade han det kubanska folket för de senaste dagarnas hyllningar och passade på att kritisera USA och president Barack Obama, som besökte Kuba i mars.

Castro är kritisk till att Obama, under sitt besök i Japan i maj, inte bad om förlåtelse för atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki 1945.

Uttrycklig önskan att kremeras

President Raúl Castro tillade i ett tv-inslag under lördagsmorgonen, svensk tid, att organisationskommitén för Fidel Castros begravning kommer att lämna detaljerad information om hur folket kommer kunna lämna postuma hyllningar under lördagen. 

Presidenten lämnade också information om att hans bror och kompanjons uttryckliga önskan var att kremeras efter sin död, vilket kommer att uppfyllas.

Mexikos president: Castro förespråkade ett ömsesidigt utbyte

Den mexikanska presidenten Enrique Peña Nieto kommenterade Castros död under lördagsmorgonen, svensk tid. 

- Castro förespråkade ett ömsesidigt utbyte mellan länderna baseras på respekt, dialog och solidaritet. 

Peña Nieto kallade också Castro för "en Mexikovän".

 


 

Även Venezuelas president Nicolás Maduro sänder sina kondoleanser till den kubanska presidenten Raúl Castro och uttrycker solidaritet med det kubanska folket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.