Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Femtio döda efter kapsejsad flyktingbåt i Medelhavet

Omkring 50 personer har dragits upp ur vattnet vid den egyptiska kusten. Tre dagar tidigare kapsejsade en båt med hundratals flyktingar i Medelhavet.

Under fredagen rapporterade egyptisk statlig media att 148 personer har dragit upp ur vattnet vid kusten. Det är en ökning av siffran som rapporterades tidigare under dagen. För tre dagar sedan kapsejsade en båt som transporterade hundratals flyktingar över Medelhavet. Många av kvinnorna och barnen kunde inte simma och drunknade. Det är troligtvis dessa som nu har påträffats av egyptiska kustbevakningen, rapporterar AP, som också befarar att hundratals fler fortfarande saknas. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kan ha funnits 600 ombord

Skeppsbrottet tidigare i veckan inträffade cirka tolv kilometer från hamnstaden Rosetta och strömmarna ska ha fört kropparna in till land. Många av de drunknade flyktingarna tros också ha sjunkit till havsbottnen.

– De som drunknade först har troligtvis fastnat och deras kroppar kommer inte återfinnas än på ett tag. De vi hittade är de som tog sig bort från båten, säger den lokale politikern Ali Abdel-Sattar till AP.

FNs flyktingorgan UNHCR uppskattar att båten hade omkring 450 flyktingar ombord, medan en egyptisk nyhetsbyrå rapporterar att det kan röra sig om så många som 600 passagerare. 

Vanligt med överlastade flyktingbåtar 

Minst 43 personer döda kroppar har dragits upp ur vattnet i samband med räddningsaktionerna, rapporterar AP. Bland de döda kom de flesta från Egypten, Sudan, Eritrea och Somalia. Orsaken till att båten sjönk tros ha varit att den transportera fler passagerare än den klarade av. Människosmugglare som åker från Egypten till Italien använder ofta gamla fiskebåtar som är farligt överlastade. Många passagerare är ihopträngda under däck och har små chanser att överleva om båten sjunker. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.