Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/12

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fem terrorister dödade i nytt attentat

Polisen sköt ihjäl flera misstänkta attentatsmän i en ny misstänkt terrorattack i Cambrils, söder om Barcelona, under natten mot fredag. Gärningsmännen genomförde en ny attack och bar bombbälten, som senare visade sig vara falska. Polise har bekräftat att en kvinna har dött av sina skador och ytterligare fyra personer har skadats. Polisen uppger i officiella kanaler att gärningsmännen hade kopplingar till fordonsattacken i Barcelona på torsdagseftermiddagen. Fyra av de fem terroristerna slogs ut av en enda polis.

Texten börjar under direktrapporten

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

 

Gärningsmännen uppges av polisen ha försökt genomföra en ny attack – bara åtta timmar efter dådet i Barcelona. De ska ha använt en bil och uppges ha skadat människor på strandpromenaden i Cambrils innan de stoppades. Innan de fem sköts ihjäl av polis ska åtminstone en av dem ha attackerat människor med kniv, enligt El Pais. Det är oklart om terroristerna använt bilen för att köra på människor, men enligt en källa till AP är det så.

– De misstänkta terroristerna körde en Audi A3 och verkar ha kört ned flera personer innan de stoppades av polis och skottlossning bröt ut, säger en talesperson för myndigheterna i Katalonien, enligt AFP.

De misstänkta terroristerna hade en mängd olika knivar i bilen och ska ha varit beväpnade med både knivar och yxor. De ska även ha haft på sig falska bombälten. Innan de sköts knivskar de minst en person, enligt polisen. Fyra av de fem terroristerna i Cambrils dödades av en enda polis.

Fem personer skadades vid dådet. Ett av offren dog senare på sjukhus, två är allvarligt skadade och två har lindrigare skador. 

Under fredagseftermiddagen bekräftade katalansk polis att det var en kvinna som skadades svårt under attacken i Cambrils som avlidit av sina skador. Det innebär att totalt 14 personer har dött efter gårdagens attacker i Barcelona och Cambrils. 

 

Den katalanska polisen arbetar utifrån teorin att gärningsmännen som sköts ihjäl i Cambrils har koppling till dådet i Barcelona och en tidigare explosion i staden Alcanar, skriver AFP.

– Attacken följer samma mönster. Det finns en koppling, säger Kataloniens inrikesminister Joaquin Forn till radiokanalen RAC1.

Terrorister utrustade med bombbälten

Gärningsmännen hade bombbälten, enligt polisens uppgifter till nyhetsbyrån AP. Dessa visade sig senare vara atrapper, berättade Joaquin Forn för katalansk radio.

Vid 04-tiden twittrar polisen att man genomförde flera kontrollerade sprängningar i Cambrils.

– Bli inte rädda om ni hör sprängningar, dessa är kontrollerade, twittrade polisen.

Till en början meddelade polisen att fyra gärningsmän dött vid tillslaget. Strax efter klockan 04 på den tidiga fredagsmorgonen kom dock nya besked:

– Vi bekräftar att den femte terroristen som sköts i Cambrils som var skadad har dött, twittrade polisen.

UD har inga uppgifter om svenskar har drabbats i attacken. 

AFP har pratat med vittnen i Cambrils.

Markel Artabe, 20 år, gick längs vattnet när han hörde något som han först trodde var fyrverkerier. 21-årige Joan Marc Serra Salinas hörde många skott.

– Jag sprang ned på stranden och satt stilla, säger han.

Under torsdagseftermiddagen körde en skåpbil in i en folkmassa i Barcelona. Minst 13 personer dog i attacken och över 100 personer skadades. Händelsen utreds som ett terrordåd. Islamiska staten har tagit på sig dådet, men att terrorsekten ligger bakom har inte bekräftats från officiellt håll. Läs mer här

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.