Personer som hoppas på självständighet i Skottland har åkt på en motgång. Men drömmen om ett Skottland utanför det Förenade kungadömet lever fortfarande.
Personer som hoppas på självständighet i Skottland har åkt på en motgång. Men drömmen om ett Skottland utanför det Förenade kungadömet lever fortfarande. Bild: David Cheskin

Fem punkter: Skotsk frihetsdröm är inte död

Storbritanniens HD säger nej till ny skotsk folkomröstning. Vad innebär det? Är det slutet på nationalisternas dröm om ett självständigt Skottland? GP:s Jan Höglund förklarar.

ANNONS
|

Vad händer i Skottland?

Den brittiska Högsta domstolen slog enhälligt fast på onsdagen, efter sex veckors överläggningar, att den regionala regeringen i Skottland, under det skotska nationalistpartiets ledare Nicola Sturgeons ledning, inte har rätt att utlysa en ny folkomröstning om självständighet utan den brittiska regeringens samtycke.

Vid en folkomröstning 2014 avvisades förslaget med 55,3 procent av rösterna. Men efter brexit har nationalisterna krävt en ny folkomröstning. Det har de senaste fyra brittiska premiärministrarna Theresa May, Boris Johnson, Liz Truss och Rishi Sunak avfärdat.

Vad innebär beslutet?

Enligt domstolens ordförande Lord Reed ger de lagar som skapade det decentraliserade skotska parlamentet 1999 inte rätt att lagstifta om områden i konstitutionen. Det inkluderar unionen mellan Skottland och England. Rätten köper inte den skotska regeringens argument att en folkomröstning bara skulle vara "rådgivande".

ANNONS

Innebär det att frihetsdrömmen är död?

Nej, långt ifrån. HD:s beslut är juridiskt, utifrån en tolkning av lagar och sedvänjor.

Men politiskt är frågan levande i hög grad. Sturgeon ville hålla en folkomröstning den 19 oktober nästa år. Domstolens beslut innebär att hon inte har befogenhet att göra det. Men hon ger inte upp och twittrade efter beslutet att hon var "besviken". Hon respekterar domstolens utslag men betonar att domarna inte stiftar lagen utan bara tolkar den.

Vad gör nationalisterna nu?

De senaste opinionsmätningarna visar att skottarna är splittrade i självständighetsfrågan, med en knapp majoritet för att stanna i Storbritannien. Så utgången av en ny folkomröstning skulle inte vara given.

Nicola Sturgeon har sagt att hon kommer att använda nästa allmänna val som en "de facto-folkomröstning" om domstolsbeslutet går emot henne. Det skulle innebära att nationalistpartiet SNP går till val på en enda fråga: självständighet och att åter blir medlem av EU.

Vad betyder HD-utslaget fört Rishi Sunak?

Säkert en liten lättnad i den akuta ekonomiska och politiska krisen. Den nye brittiske premiärministern har så många problem att hantera att han nog är tacksam att HD står på hans sida i frågan som ytterst rör Storbritanniens sammanhållning och framtid. Men självständighetskraven är inte borta, med starka nationalistiska rörelser i Skottland och i Nordirland. Sunak har fått en respit i varje fall till nästa allmänna val 2024.

ANNONS

LÄS MER:Skottland får inte folkomrösta en gång till

LÄS MER:Fem punkter: Sunaks tickande bomb

LÄS MER:Analys: Skotskt uttåg bara ett av hoten för pressad Johnson

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS