Fem punkter: Protesterna i Georgien

Stora demonstrationer har brutit ut i Georgiens huvudstad Tbilisi mot ett nytt lagförslag, vilket fått polis och demonstranter att drabba samman. GP:s utlandsreporter Alexandra Turku förklarar vad som hänt.

ANNONS
|

Vad är det som hänt?

Tiotusentals personer har demonstrerat i Tblisi efter det att landets parlament godkänt ett första utkast av ett kontroversiellt lagförslag.

Om förslaget blir lag måste alla medier och organisationer med utländska kopplingar registrera sig. Politikerna vill också att de ska stämplas som "främmande agenter".

Lagen skulle gälla för organisationer som får utländska bidrag eller intäkter på över 20 procent av deras finansiering.

Vad kan lagen få för konsekvenser?

Demonstranterna är arga för att lagen kan få en negativ påverkan på Georgiens möjligheter att gå med i EU. De är också oroliga att den kommer att inskränka på yttrandefriheten i landet.

Georgiens president Salome Zourabichvili har sagt att hon ska lägga ett veto mot förslaget. Men det regerande partiet Georgiska drömmen har en majoritet och tillräckligt med ledamöter för att stå emot presidentens veto.

ANNONS

Vad finns det för kopplingar till Ryssland?

Lagen är inspirerad av en ”utländsk agent”-lag som tidigare införts i Ryssland. Den ryska regimen har använt lagen för att kontrollera och begränsa samhällsaktörer och medier.

En del är därför arga för att de menar att lagen skulle öka den ryska influensen i Georgien.

Regeringspartiet i Georgien säger att lagen ska skapa ”transparens” i landet och att det finns liknande lagar i exempelvis USA.

Hur är den ryska och georgiska relationen?

Ryssland har sedan flera decennier tillbaka haft ett stort intresse av och inflytande på Georgien.

Den 8 augusti 2008 bröt ett krig ut mellan länderna som varade i fem dagar. Ryska trupper tog sig snabbt in i landet och den 13 augusti infördes en vapenvila på ryska villkor.

I dag ockuperar Ryssland två regioner: Abchazien och Sydossetien. De flesta ser dem som ”låtsasstater” och de erkänns endast av Ryssland och några få länder.

Vad är den utländska reaktionen?

Flera länder har reagerat negativt mot lagförslaget. EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell säger att det är "oförenligt med EU:s värderingar och standarder".

USA:s ambassad sa i ett uttalande att det var en ”mörk dag för Georgiens demokrati”.

Alexandra Turku är utlandsreporter på GP.
Alexandra Turku är utlandsreporter på GP. Bild: Jonas Lindstedt

LÄS MER:Många gripna och skadade i georgiska protester

LÄS MER:Stora protester mot ryskinfluerad lag i Georgien

LÄS MER:Läkare: Georgiens expresident förgiftad

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS