Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Släktingar sörjer 28-årige José Manuel Pérez, som omkom i brandtragedin i Valencia, Venezuela.

Fem poliser gripna efter brandkatastrof

Fem poliser har gripits misstänkta för att vara ansvariga för den katastrofala branden vid en polisstation i Venezuela.

Tumult uppstod när det började brinna under ett upplopp vid den överfulla arresten i norra Venezuela i veckan. 68 personer omkom i branden.

Uppgifterna om att fem poliser misstänks vara ansvariga för katastrofen kommer från riksåklagaren Tarek William Saab, som inte går in på några detaljer. Vittnen har talat om att det utbröt skottlossning mellan polis och fångar och en änka har anklagat polisen för att ha hällt ut bensin vilket fått branden att sprida sig mellan de trånga cellerna.

Tragedin i Valencia, landets tredje största stad, är en av de värsta som inträffat i Venezuelas mycket överfulla fängelser och arrester. Branden har lett till nationella protester och fördömanden från FN.

Saab, nära allierad till landets president Nicolás Maduro, har svurit på att branden ska utredas och att "de ansvariga ska straffas, utan undantag".

Landets regering sade i fredags att offrens familjer ska kompenseras, utan att specificera summa. Enligt myndigheterna omkom 66 fångar och två kvinnliga besökare i branden.

Oppositionen skyller tragedin på Maduros oförmåga att reformera landets laglösa fängelser, där fångar ofta kan bära vapen och fortsätta att begå brott inifrån cellen.

Polisen i delstaten Carabobo har ännu inte kommenterat gripandena.

Venezuelas fängelser är mycket överfulla vilket har lett till att fångar skickas till polisstationernas arrester, där det uppges befinna sig fem gånger så många fångar som det finns kapacitet för.