Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/5

Fem paradis som hotas av turism

Skräphögar, nakenbilder och brott. Det följer i turisternas spår runt om i världen. Här är fem populära besöksmål där myndigheterna har fått nog.

Bali, Indonesien

På stranden Kuta på Bali i Indonesien finns vackra palmer, turkost vatten – och berg av skräp. Det fick myndigheterna att förra året deklarera en skräpkris på den populära stranden. Dagligen var 700 personer och 35 lastbilar sysselsatta med att avlägsna 100 ton avfall från Kuta och två andra stränder i närheten.

Indonesien – och turisterna i landet – är den näst största boven i världen när det kommer till att slänga skräp i havet. Kina intar den föga smickrande förstaplatsen.

Påskön, Chile

Påskön ligger isolerad i södra Stilla havet och är känd för sina många stenfigurer. Men på bara några årtionden har både brotten och mängden människor ökat till det dubbla, något som har fått konsekvenser.

Antalet dagar som turister får vistas på ön minskade i augusti från 90 till 30. Och numera måste den som önskar bosätta sig där vara släkt med Påsköns ursprungsbefolkning.

Dubrovnik, Kroatien

Dubrovnik är som tagen ur en scen från "Game of Thrones" – bokstavligt talat. Den vackra kroatiska medeltidsstaden har nämligen använts som inspelningsplats för många scener i den populära tv-serien.

Det har fått horder av turister att invadera staden och särskilt många kryssningsbåtar. Myndigheterna planerar att minska antalet färjor och sätta upp kameror som räknar antalet personer som går in i Gamla stan.

Machu Picchu, Peru

Turister som drar ner byxorna för att ta bilder till sociala medier har under flera år varit ett problem i ruinstaden Machu Picchu. Redan 2014 tvingades landets kulturdepartement gå ut och påminna om att det inte är tillåtet att vara naken vid besöksmålet, sedan en lång rad turister kastat sina kläder för att ta bilder.

I ett försök att tämja de frivola besökarna har det nu satts upp övervakningskameror i bergsstaden.

LÄS MER: "The Beach" totalförstörd av turism – stängs

Maya Bay, Thailand

Den thailändska paradisstranden Maya Bay blev världsberömd i och med filmen "The Beach" med Leonardo DiCaprio. Varje dag anlände omkring 5 000 besökare med båt till stranden – vilket har fått katastrofala följder. Enorma mängder skräp, varav en stor andel är plast, ligger nu längs stranden. Den närliggande vegetationen har också tagit skada.

I ett försök att rädda situationen stängdes stranden – som ligger i en nationalpark – för besökare i oktober. Avstängningen gäller på obestämd tid.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.