Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En hel generation av Jemens barn riskerar att drabbas av hungersnöd. Arkivbild.

Fem miljoner barn riskerar hungersnöd

Fler än fem miljoner barn riskerar att drabbas av hungersnöd i Jemen på grund av kriget som lett till att mat- och bränslepriser skjutit i höjden, varnar Rädda barnen.

Om hamnen i al-Hudaydah stängs "kan hundratusentals barns liv sättas i omedelbar fara och miljoner fler hamnar i hungersnöd", skriver organisationen i en ny rapport.

Det fattiga landet plågas sedan 2014 av en våldsam konflikt mellan de shiitiska Huthirebellerna och president Abd Rabbu Mansur Hadis styrkor.

- Miljoner barn vet inte när eller om deras nästa mål mat kommer, säger Rädda barnens chef Helle Thorning-Schmidt.

- Det här kriget kan döda en hel generation av Jemens barn som utsätts för flera hot – från bomber till hunger till förebyggbara sjukdomar som kolera.

En saudiskledd allians gick in i kriget i mars 2015. Sedan dess har närmare 10 000 människor dödats. Efter att FN-ledda fredssamtal i Genève brutit samman för några veckor sedan har dödliga sammandrabbningar inträffat nära hamnstaden al-Hudaydah, som kontrolleras av huthirebellerna.

FN har varnat för att större sammandrabbningar i al-Hudaydah kan sätta stopp för matdistribution till åtta miljoner jemeniter som är beroende av leveranserna för att överleva.

Saudiarabien och dess allierade anklagar Huthirebellerna för att smuggla vapen från Iran genom al-Hudaydah och har infört en partiell blockad mot hamnen. Huthirebellerna och Iran nekar till anklagelserna.