Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Fem favoriter att utses av Trump till ny domare i HD

Donald Trump väljer en konservativ domare till HD. Det blir en ung kvinna. Favoriten bland de fem toppnamnen är Amy Coney Barrett. Men Trump överraskar gärna. På lördag kommer beskedet.

Den avlidna liberala domaren Ruth Bader Ginsburg ligger på lit-de-parade i Högsta Domstolen i Washington. Trots coronarestriktionerna ringlar kön lång av människor som med påbjudet avstånd och munskydd vill visa henne en sista respekt och ta farväl.

Bader Ginsburg begravs i nästa vecka, enligt uppgift på militärkyrkogården Arlington där också andra tidigare medlemmar av HD och prominenta politiska ledare som John F Kennedy och hans bröder Robert och Ted vilar.

Donald Trump är angelägen om att så snart som möjligt få en ny domare godkänd av senaten, helst före presidentvalet den 3 november.

Det hade varit närmast omöjligt för Trump att nominera ytterligare en man som HD-domare efter Ginsburg som under hela sitt liv kämpat för att förbättra kvinnors villkor.

Brådskan hänger samman med att Trump vill vara säker på att kunna tillsätta en ny domare under sin presidenttid, han har redan tillsatt två. Trump vill också vara säker på att han har den majoritet med sig som behövs i senaten, som nu har republikansk övervikt. Risken för republikanerna är att de förlorar majoriteten i kongressvalet – som hålls samtidigt som presidentvalet – och att den kandidat som Trump nominerar inte röstas igenom även om han själv skulle vinna sitt omval.

Det hade varit närmast omöjligt för Trump att nominera ytterligare en man som HD-domare efter Ginsburg som under hela sitt liv kämpat för att förbättra kvinnors villkor.

Nu finns därför fem kvinnor som, enligt uppgifter som sipprat ut från Vita huset, granskas av presidenten inför tillkännagivandet på lördag. Alla är konservativa och unga. Domarna sitter på livstid och kan därför under lång tid framöver påverka den amerikanska lagstiftningen.

HD:s uppgift är att granska hur lagar överensstämmer med konstitutionen. Tanken var att de nio domarna skulle stå över det politiska, men under många år har utnämningarna varit ideologiska vilket betyder att domstolen fram till Ginsburgs död haft en konservativ övervikt med fem konservativa domare mot fyra liberala. Med Trumps val kan det bli sex konservativa domare mot tre liberala.

Betydelsen av balansen i Högsta Domstolen kan inte överskattas. Portalfrågan är aborträtten under vilken en rad andra frågor som beskrivs som ”värderingar” sorterar.

Betydelsen av balansen i HD kan inte överskattas. Portalfrågan är aborträtten under vilken en rad andra frågor som beskrivs som ”värderingar” sorterar. En majoritet av amerikanerna säger i opinionsmätningar att de vill behålla den abortlagstiftning som finns idag. Men antiabortrörelsen har sedan HD fattade beslutet om aborträtten agerat för att underminera lagarna i delstaterna och även för att få en majoritet av domarna i HD att ändra lagen.

En annan viktig fråga som konservativa driver är att ogiltigförklara sjukvårdsreformen Obamacare. Motståndarna hävdar att den strider mot valfriheten. Men efter en skakig start är Obamacare nu en populär reform, särskilt av skälet att även kroniska sjukdomar innefattas som till exempel diabetes.

Sjukvård under coronan är dessutom extremt kostsam vid längre vårdbehov och drabbar de som på olika sätt står utanför eller har bristfälligt försäkringsskydd. Republikanerna bekämpar Obamacare i domstolar i delstaterna, men vågar under valrörelsen inte direkt motsätta sig den. Det är istället i HD som konservativa hoppas att Obamacare ska underkännas med den nya balansen i domstolen.

HD kan avgöra presidentvalet

HD kan också komma att få avgöra presidentvalet om rösträkningen blir ifrågasatt. HD avgjorde sex veckor efter valdagen till George W Bush fördel 2000 då Al Gore förlorade, trots att rösträkningen inte var helt klar och ifrågasatt i Florida.

Donald Trump ifrågasätter hela valsystemet med brevröstning och sade vid ett pressmöte i Vita huset att det inte är säkert att han accepterar valresultatet. HD kan då få spela en roll och sammansättningen av domare är viktig.

Senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConell säger att han kommer att driva igenom den kandidat som Trump väljer. Demokraterna motsätter sig både en abortmotståndare som domare i HD och att beslutet fattas innan en ny president har tillträtt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.