Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Josef Fritz i samband med rättegången.

Fem års frihet från Fritzl-källaren

Det är fem år sedan Elisabeth Fritzl och hennes barn tog sig ur mardrömskällaren i Amstetten. I dag lever familjen ett tillbakadraget liv på en hemlig plats i Österrike.

Efter fallet i Cleveland, där tre kvinnor lyckats fly från vad som befaras vara en tio år lång kidnappning, påminns världen om fallet Josef Fritzl. I april 2008 lyckades hans dotter Elisabeth lämna hans källare efter 24 år i fångenskap. Under de 24 åren hade hon våldtagits tusentals gånger av sin far och fött sju av hans barn. Tre av barnen togs om hand av Josef Fritzl och hans fru i huset ovanför, tre av barnen fick tillbringa sina liv i källaren och ett barn dog strax efter födseln. Kerstin, Stefan och Felix var nitton, arton respektive fem år när de för första gången fick uppleva frihet.

Familjen fick sedan bo på en psykiatrisk klinik i flera månader. Behandling och terapi sattes in för alla tänkbara behov. Bland annat behövde de hjälp med att klara hantera större ytor än de få kvadratmeter som fanns i källaren. De behövde också hjälp för att anpassa sig till ljus efter åratal i ett dunkelt halvmörker.

Åren i källaren gjorde också att barnen led också av blodbrist, D-vitaminbrist och ett underutvecklat immunförsvar. Polisinspektören Leopold Etz uppgav att kommunikationen mellan de källaruppväxta barnen förutom språk även innefattade olika typer och morranden och djurliknande läten. Vardagliga händelser som dörrar som stängdes och ljus som släcktes gav Kerstin och Stefan panikattacker.

I dag lever familjen ett tillbakadraget liv i ett fortliknande hus någonstans i Österrike. Det finns mycket få uppgifter om hur de mår i dag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.