Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjeckiska diplomater och deras familjer gör sig redo för att lämna ambassaden i Moskva efter att de utvisats ur landet. Arkivbild.
Tjeckiska diplomater och deras familjer gör sig redo för att lämna ambassaden i Moskva efter att de utvisats ur landet. Arkivbild. Bild: Pavel Golovkin/AP/TT

Fejden fortsätter – utvisar sju diplomater

Sju diplomater från Estland, Lettland, Litauen och Slovakien kommer att utvisas från Ryssland.
Diplomatutvisningarna är den senaste draget i en snabbt eskalerande diplomatisk fejd mellan Ryssland och östeuropeiska länder.

Det hela började med att Tjeckien i förra veckan förklarade 18 ryska diplomater icke önskvärda, persona non grata Utvisningarna skedde efter att den ryska underrättelsetjänsten pekats ut som skyldig till en explosion som 2014 ägde rum i ett ammunitionslager i staden Vrbetice i Tjeckien. I explosionen miste två människor livet.

Ryssland svarade omedelbart med samma mynt och utvisade 20 tjeckiska diplomater ur landet.

Efter detta utbyttes en lång rad hårda ord mellan de båda länderna. Bland annat sade Tjeckiens utrikesminister att han "skulle kunna skicka hem dem allihop (rysk ambassadpersonal reds anm)" varvid Rysslands regering lät hälsa att det tjeckiska agerandet hotade att "förstöra grunden till normala band mellan våra länder".

Uppmanade till europeisk solidaritet

Den diplomatiska fejden var efter meningsutbytet ett faktum och Tjeckien bad om europeiskt understöd: Landet uppmanade alla EU-länder och Nato-anslutna länder att i solidaritet med Tjeckien utvisa ryska diplomater.

I slutet av veckan lystrade Estland, Lettland, Litauen och Slovakien till uppmaningen och utvisade flera ryska diplomater från sina länder.

– Beslutet visar vår solidaritet med vår bundsförvant efter en exempellös och farlig händelse i Tjeckien, sade Litauens utrikesdepartement i samband med beskedet.

I likhet med de tjeckiska utvisningarna så svarar nu Moskva med samma mynt – och utvisar även de diplomater.

Diplomaterna, tre från Slovakien, två från Lettland och resterande från antingen Estland eller Litauen, får en vecka på sig att lämna Ryssland.

Och utvisningarna riskerar att fortsätta.

Bulgariska explosioner utreds

Bulgarien meddelade under onsdagen att åklagare är i full färd med att insamla bevis som kan koppla sex ryska medborgare till fyra olika explosioner vid ett bulgariskt vapenlager mellan åren 2011 och 2020. Vapnen och ammunitionen som lagrades på platsen var avsedda för export till Georgien och Ukraina.

– Vi har väldigt trovärdiga bevis som får oss att dra slutsatsen att målet med explosionerna var att stoppa leveranserna av krigsmaterialet, säger det bulgariska åklagarväsendets talesperson Siyka Mileva under onsdagen.

Samma ryska medborgare misstänks även för ett giftmordförsök på den bulgariska vapenhandlaren Emilian Gebrev under 2015. På så sätt kan åtalet komma att kopplas till händelsen i Tjeckien under 2014 – ammunitionslagret i Vrbetice ägdes nämligen till viss del av Gebrev.

– Vi står i kontakt med Tjeckien för att se om det finns någon rysk koppling, säger Siyka Mileva fortsatt.

Ryssland tillbakavisar anklagelserna som de kallar "absurda".

Frostigt på fler fronter

Även den ryska relationerna med Italien och Ukraina har blivit frostigare.

Italien utvisade i mars två spionanklagade ryska tjänstemän – Ryssland utvisade därpå en italiensk diplomat – och Ukraina utvisade en rysk ambassadanställd i Kiev tidigare i april varpå Ryssland utvisade en ukrainare från Moskva.

Den ukrainska utvisningen var i sin tur ett svar på en rysk diplomatutvisning av en anställd på det ukrainska konsulatet i S:t Petersburg som anklagades för att ha tagit del av hemliga ryska uppgifter.

Relationen mellan Ukraina och Ryssland har varit mycket ansträngd sedan Ryssland 2014 annekterade Krim och stödde ett pro-ryskt separatistuppror i östra Ukraina. Ännu sämre blev förhållandet de senaste veckorna sedan Ryssland dragit samman trupper vid gränsen mot Ukraina. Trupperna återkallades nyligen.