Fegt att ducka bakom Dalai Lama

ANNONS
|

När Dalai lama, efter en farlig flykt och i eländig kondition, kom till Indien 1959 var det för en kort tid i exil. Han flydde för att inte hamna i kinesisk fångenskap där han kunde gå ett ovisst öde till mötes. Men det tibetanska upproret mot den kinesiska ockupationen slogs ned och i huvudstaden Lhasa dog närmare 90 000 människor.

Indiens regering gav Dalai lama och hans lilla grupp följeslagare asyl i Dharamsala i indiska Himalaya. I dag bor flera hundra tusen tibetaner i den gamla brittiska posteringen.

Dalai lamas fredsbudskap och milda vänlighet står i bjärt kontrast mot bevakningen av hans klosterområde. Dalai lamas bostad och en rad andra byggnader är avspärrade och vakter beväpnade med avancerade vapen kontrollerar att ingen obehörig kommer i närheten. Säkerhetskontrollen är omfattande för besökare som är väntade.

ANNONS

- Det är mina indiska värdar som bestämmer, säger Dalai lama. Jag lyder med stor ödmjukhet.

Har inget inflytande

Dalai lama är väl medveten om att varje anklagelse om att han uppmuntrar till uppror i Tibet innebär att hans förhållande till Indien kompliceras. Den indiska regeringen tolererar exiltibetaner som predikar ickevåld men kan komma att ändra inställning till "lilla Tibet" i Dharamsala om Kinas regering kan leda i bevis att "Dalai lama-klicken" leder frihetskampen därifrån. Om Dalai lama får stämpeln på sig att vara upprorsledare kommer Indien att ompröva beslutet att låta honom leva i exil i Indien.

Därför väger Dalai lama sina ord och försäkrar att han varken är motståndare till OS eller den kinesiska regeringen och att han inte heller på något sätt är inblandad i de senaste protesterna i Tibet. Han påpekar att han inte har inflytande över vad som händer i hans hemland av skälet att han inte har någon kontakt.

När Dalai lama får frågan om han tycker att OS i Kina skall bojkottas med hänvisning till vad som händer i Tibet säger han nej. Något annat är inte att vänta med hans ickevålds-filosofi och hans oro för att hela det exiltibetanska samhället i Dharamsala skall äventyras.

ANNONS

Hederligare med egen hållning

Det är praktiskt - och möjligen också fegt - av politiker världen över att gömma sig bakom Dalai lama och låta honom ta ansvar för hur reaktionerna mot OS skall utformas. Det är rimligare - och hederligare - att ha en egen hållning och en egen politik som lika gärna kan baseras på vad politiskt aktiva tibetaner tycker.

Den yngre generationen tibetaner, som är engagerade inom ungdomskongressen, har de senaste tio åren meddelat att de respekterar "hans helighet" men har samtidigt påpekat att betydligt hårdare tag krävs för att få till ett självstyre i Tibet. Den politiska tibetanska ledningen är även kritisk till att vända andra kinden till och uttrycker ofta - i diskreta samtal som hålls med emissarier och politiker från Europa och USA - att en tuffare attityd mot Kina skulle uppskattas.

Alla vet svaret på förhand när Dalai lama får frågan om han är för eller emot OS i Peking. Politiker som förstår Dalai lamas olyckliga position utnyttjar inte hans uttalande för att slippa ta självständig ställning.

ANNONS