Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/27

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

FBI släpper nya bilder från 11 september-attackerna

Den federala amerikanska polisen FBI har släppt 27 aldrig tidigare offentliggjorda bilder från terrorattacken mot försvarshögkvarteret Pentagon den 11 september 2001.

11 september-attackerna var en serie samordnade terroristattacker mot flera civila och militära byggnader i USA i 2001. Fyra passagerarflygplan kapades av terrorister. Två av planen flög in i tvillingtornen World Trade Center på Manhattan i New York, det tredje flögs in i USA:s försvarshögkvarter Pentagon och det fjärde havererade på ett fält i Pennsylvania.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu har den federala amerikanska polisen FBI har släppt 27 aldrig tidigare offentliggjorda bilder från terrorattacken mot försvarshögkvarteret Pentagon den 11 september 2001. Bilderna visar ödeläggelsen som mötte de första räddningsarbetarna och hur efterarbetet fortskred.

Dödligaste terrordådet i USA

11 september-attackerna är det hittills dödligaste terrordådet på amerikansk mark. Den ses även som en av de mest betydelsefulla händelserna i modern tid eftersom den fick stora ekonomiska, sociala, politiska och militära konsekvenser. 

Nära 3 000 människor miste livet, de flesta i World Trade Center på Manhattan i New York. Cirka 1400 människor blev fast i de översta delarna av det norra tornet, ovanför eller nära där flygplanet hade kraschat in. Samtliga dog av att ha hoppat från byggnaden eller när tornet kollapsade. Även de 19 flygplanskaparna dog i attackerna.

Vid attacken mot den västra sidan av Pentagonbyggnaden dog alla 64 ombord, varav fem terrorister från al-Qaida, och 125 på marken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.