FBI-chef James Comey. Arkivbild.
FBI-chef James Comey. Arkivbild.

FBI-chefen Comey sticker ut hakan – igen

Han anses ha påverkat utgången av presidentvalet i USA genom att återuppta granskningen av Hillary Clinton och hennes privata e-postserver bara elva dagar före valet. Nu är FBI-chefen James Comey i hetluften igen.

ANNONS
|

Comey ska under helgen ha bett justitiedepartementet ta avstånd från president Donald Trumps anklagelser om att företrädaren Barack Obama skulle ha låtit avlyssna honom i Trump Tower. Detta eftersom det inte finns några bevis för avlyssningen och att det antyder att polismyndigheten FBI brutit mot lagen, säger en högt uppsatt tjänsteman till The New York Times.

Comeys uppmaning beskrivs som en historisk tillrättavisning och ett unikt ifrågasättande av en sittande president. Justitiedepartementet har däremot inte gjort något uttalande. Och Trump har inte backat från sina påståenden och inte lagt fram några bevis, utan i stället begärt att kongressen utreder om Obama ägnat sig åt maktmissbruk.

ANNONS

Orsakade valförlust?

Det är inte första gången James Comey sticker ut hakan. I somras och i höstas var han omskriven för FBI-utredningen av den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clintons bruk av en privat e-postserver under sin tid som utrikesminister.

Comey återupptog utredningen mitt i kampanjspurten – eftersom tidigare okända mejl då framkommit – men meddelade bara två dagar före valet att det inte fanns några skäl att åtala Clinton. Clinton själv har skyllt valförlusten på honom.

Den New York-födde juristen och åklagaren Comey har haft med paret Clinton att göra tidigare. I mitten av 1990-talet arbetade han med senatens utredning av fastighetsaffären Whitewater, som rörde eventuella oegentligheter i de investeringar som dåvarande guvernörsparet Clinton gjort i Arkansas. Den ledde inte till några åtal mot Bill eller Hillary Clinton. Det gjorde inte heller Comeys utredning av president Bill Clintons benådning av den för bedrägeri och skattebrott åtalade finansmannen Marc Rich 2002, skriver nyhetskanalen CNN.

Utsågs av Obama

Bland övriga kända personer som granskats av Comey finns livsstilsdrottningen och tidningsutgivaren Martha Stewart, vars grumliga aktieaffärer ledde till åtal och fängelsestraff.

Comey utsågs till FBI-chef av dåvarande presidenten Barack Obama 2013 och Donald Trump bad honom behålla jobbet är han tillträdde i januari. Han har varit registrerad republikan stora delar av sitt liv, även om han nu inte är medlem i något parti. Mellan 2003 och 2005, under GeorgeW Bushs tid som president, var han biträdande justitieminister.

ANNONS

TT

Fakta: James Comey

Född 1960 i New York, uppvuxen i New Jersey. Har en juristexamen från University of Chicago.

Gift med Patrice Failor, paret har fem barn.

Har varit federal åklagare i New York, biträdande justitieminister samt arbetat för flygplanstillverkaren Lockheed Martin och investeringsbolaget Bridgewater Associates. Comey har också undervisat i juridik vid ansedda Columbia University i New York.

2013 utsågs han av Barack Obama till chef för den federala polismyndigheten FBI. Mandatet är på tio år.

Mycket lång. Har, liksom Obama, spelat basket.

Källa: FBI:s hemsida, CNN med flera

ANNONS