1/2

FBI avslöjar mordkomplott mot drottning Elizabeth

Storbritanniens Drottning Elizabeth II hotades av en mordkomplott under ett besök i USA 1983. Det visar nyligen offentliggjorda dokument från FBI, rapporterar BBC.

Den amerikanska federala polisen FBI har släppt en mängd dokument kopplade till den brittiska drottningens besök i USA 1983. De visar att FBI, som hjälpte till med säkerhetsarrangemangen under resan, oroade sig över hot från IRA, skriver BBC.

Mordhotet mot drottningen ska ha framförts till en polisman i San Francisco, som enligt dokumenten ofta besökte en irländsk pub i staden. Han varnade FBI-agenterna om ett samtal han fått från en man som han hade mött på puben. Mannen hade sagt att han ville hämnas för hans dotter, som hade ”dödats av en gummikula i Nordirland”.

Hotet uttalades 4 februari 1982, bara en månad före drottningen och hennes make prins Philip besökte Kalifornien.

”Han skulle försöka skada drottning Elizabeth och han skulle göra det genom att antingen släppa något föremål från Golden Gate-bron på den kungliga yachten Britannia när den kom seglande under den, eller försöka döda drottning Elizabeth när hon besökte nationalparken Yosemite”, står det i dokumentet.

Hotet var närvarande under flera år

Drottningen besökte ofta USA under perioder då spänningarna var höga i Nordirland och FBI var på tårna gällande hot från IRA. Inför ett av drottningens besök i Kentucky 1989 skrev en FBI-agent i ett internt meddelande: ”möjligheten till hot mot den brittiska monarkin från Irländska Republikanska Armén (IRA) är ständigt närvarande:”

Meddelandet fortsatte: ”Boston och New York uppmanas att förbli uppmärksamma på alla hot mot drottning Elizabeth II från IRA-medlemmarnas sida och omedelbart föra det vidare till Louisville (Kentucky)”.

Några år senare, 1991, skulle drottningen gå på en baseballmatch med USA:s president George H Bush. FBI varnade då brittiska Secret Service för att irländska grupper planerade protester på station, och skrev att ”en irländsk grupp har reserverat ett stort block med läktarbiljetter till matchen”.

Drottning Elizabeth II avled 8 september 2022. Hon efterträddes som regent av sin son Charles, som kröntes 6 maj 2023.

LÄS OCKSÅ: Brittiska hovet vägrar lämna över kvarlevor från etiopisk prins

LÄS OCKSÅ: Drottningens begravning kostade två miljarder

LÄS OCKSÅ: Ny era för brittiskt kungahus efter kröning

LÄS OCKSÅ: Här är Storbritanniens nya drottning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.