Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump i samband med tillkännagivandet att han godkänner att den hemligstämplade promemorian offentliggörs.

FBI anklagas ha överskridit befogenheter

FBI och USA:s justitiedepartement påstås i en promemoria ha mörkat uppgifter för att få tillstånd att övervaka Trumps valkampanj. Dokumentet har släppts sedan Trump hävt hemligstämpeln – enligt många i syfte att underminera Rysslandutredningen.

I det kontroversiella dokumentet, som tagits fram av representanthusets underrättelseutskott, och som trots varningar från flera håll offentliggjordes på fredagen, blottläggs känsliga uppgifter och kritik mot FBI och justitiedepartementet som anses ha agerat partiskt.

Den fyrsidiga promemorian handlar bland annat om att höga företrädare inom FBI och justitiedepartementet kan ha vilselett en domare i samband med att de begärde en fullmakt för att övervaka Trumps kampanjrådgivare Carter Page i oktober 2016. Uppgifterna som lades fram till domaren ska delvis ha byggt på en kontroversiell underrättelserapport författad av Christopher Steele, en tidigare brittisk underrättelseagent.
 

Undanhöll information

Underrättelserna påstås ha finansierats av Demokraterna och motståndaren Hillary Clintons valkampanj, något som ska ha undanhållits domaren. Både FBI och nuvarande vice justitieminister Rod Rosenstein ska ha skrivit på flera ansökningar till en specialdomstol om avlyssning av Page, utan att avslöja att Steeles uppgifter ursprungligen finansierats av Demokraterna. Inte heller nämnde man att FBI vid sidan av betalat Steele för samma information.

Rosenstein arbetade då som distriktsåklagare och undertecknade ansökningar på uppdrag av justitiedepartementet.

FBI stängde dessutom av Steele som trovärdig källa, på grund av att han läckt uppgifter till medier. Steele fortsatte trots detta ha nära kontakter med justitiedepartementet, enligt dokumentet. I ett samtal med Bruce Ohr, som arbetade nära Rosenstein, ska Steele ha sagt att han "var passionerad när det gäller att Trump inte blir vald till president".

Rod Rosenstein är den högste ansvarige för Rysslandutredningen, och den som utsett specialåklagare Robert Mueller att leda utredningen.
 

"Skam för landet

Trump har länge klagat på Rysslandutredningen som han kallat en "häxjakt". Frågan som många nu ställer sig är om Trump kommer att sparka Rosenstein, och även Mueller. På en direkt fråga från journalister om han har fortsatt förtroende för Rosenstein, svarade Trump:

Det kan du själv försöka lista ut.

Trump kommenterade också dokumentet.

Jag tycker det är hemskt, om ni vill veta sanningen. Jag tycker att det är en skam vad som pågår i det här landet, sade Trump i ovala rummet i samband med tillkännagivandet.

Vita huset meddelade senare att frågan om att eventuellt sparka Rosenstein inte har diskuterats, enligt Reuters.
 

Konstitutionell kris

Donald Trump kan utlösa en konstitutionell kris om han använder sig av innehållet i dokumentet som förevändning att avskeda Robert Mueller, varnade Demokratiska kongressledamöter på fredagen. Detsamma gäller om Trump väljer att avskeda Rod Rosenstein, skriver AFP.

"Vi skriver för att informera er att vi kommer att betrakta en sådan obefogad handling som ett försök till övergrepp i rättssak vad gäller Rysslandutredningen", skriver senatens minoritetsledare Chuck Schumer, representanthusets minoritetsledare Nancy Pelosi och åtta andra demokrater med nyckelpositioner inom partiet.

Demokraterna hoppas på att offentliggöra en egen promemoria på måndag.

Trumps juridiska rådgivare Don McGahn säger till CNN att dokumenten "reflekterar kongressens omdömen, och inte nödvändigtvis Vita husets". Att Trump valt att släppa dokumentet beror på att det har ett stort allmänintresse, säger McGahn.