Tusentals invånare i Boeng Kak i Phnom Penh hotas av vräkning.
Tusentals invånare i Boeng Kak i Phnom Penh hotas av vräkning.

Fattiga får ge plats för lyxbyggen

ANNONS
|

Rivningspersonal använde bulldozers när slumbostäderna i Dey Krahorm jämnades med marken. Några av invånarna hade inte tagit varningarna om tvångsvräkningarna på allvar och fick därför ägodelar förstörda.

- Jag började gråta när jag såg en bulldozer riva ner mitt hus, sade 33-årige Sin Mao till Phnom Penh Post.

Flera hundra familjer hade efter hot valt att flytta redan tidigare. De som stannat kvar var invånare som inte gick med på den kompensation de erbjudits för sina hem.

Företaget 7NG har fått köpa landrättigheterna av lokala myndigheter och ska nu bygga ett köpcentrum med exklusiva affärer på området. 7NG är kopplat till regerande Cambodian People's Party, CPP, och premiärminister Hun Sen.

ANNONS

Efter tvångsvräkningarna tog företaget tillbaka sitt erbjudande om kompensation helt och hållet. Och även om de boende har rätt till marken - och att få betalt för den - har ingen av dem ännu sett till några pengar.

Sin Mao sade att hon hade markrätten till sin bostad i slumområdet.

- När de körde oss dit vi skulle bo, sade de att allt skulle lösa sig, men vi har inte fått något än så länge. Vi lever på gatan, sade hon.

De tvångsvräkta invånarna från Dey Krahorm har förpassats till Damnak Troyoeng, ett boende 16 kilometer utanför Phnom Penh, men området är fortfarande under uppbyggnad. Endast 30 av flera hundra familjer har anvisats logi, men även de husen står utan tak och saknar rent vatten, el och avlopp.

Barn, kvinnor och män har ingenstans att bo. Och företrädare för människorättsorganisationer anser att invånarnas klagomål är rättmätiga.

- Om de flyttar så långt ifrån centrum finns det inga jobb eller skolor. Det gäller inte bara huset, det handlar om deras möjligheter att klara sig och fortsätta sitt vardagsliv, sade Thun Saray, ordförande för organisationen Adhoc.

Flera av de tvångsvräkta är sjuka i hiv/aids eller tbc och de får svårt att komma in till centrala Phnom Penh, där de erbjuds gratis behandling.

ANNONS

Horn Sar är en av dem som flyttat till Damnak Troyoeng. Han bor nu under mycket primitiva förhållanden med sin familj på ett fält intill de hus som var tänkta för sluminvånarna.

- Det är 23 dagar sedan vi vräktes, sade Horn Sar i början av veckan till Phnom Penh Post.

- Vi har gått till företaget 7NG för att prata och de skickar oss till stadshuset. När vi går till stadshuset säger de att vi ska prata med företaget. Det gör oss tokiga, sade han.

Tvångsvräkningarna har också fått ett rättsligt efterspel. Tre ledare för sluminvånarna dömdes i måndags till 18 månaders fängelse för anstiftan till förstörelse av egendom (den utrustning som byggföretaget använde vid rivningen) och för att ha attackerat och skadat två anställda vid företaget. Männen dömdes även till att betala skadestånd, men fängelsestraffet blev omvandlat till fem års villkorlig dom.

Människorättsadvokater, som ställde upp för sluminvånarna, menade att de tre dömts på felaktiga grunder. De dömda anklagades för att ha kastat sten och skadat anställda från byggföretaget, men advokaterna menade att de tre männen istället gått emellan upprörda sluminvånare och de arbetare som skulle rasera deras hem.

För en av de dömda hade rättvisan vänts upp och ned.

ANNONS

- De förstörde våra hem och vräkte oss. Det var brottet, sade Chan Vichet.

Intill Dey Krahorm ligger ett annat slumområde - ett tidigare parkområde vid sjön Boeung Kak. Det ska också lämna plats för nybyggen och där hotas nu närmare 5 000 sluminvånare av vräkning. Många av dem har bott i området i 20 år och planen är att de också ska flytta till Phnom Penhs utkanter.

Eftersom markpriserna gått upp dramatiskt, tio gånger bara de senaste två åren, skriver The Economist, så ska man förutom att vräka invånarna även fylla igen 90 procent av sjön.

Miljöministern Mok Mareth protesterade från början emot att fylla igen sjön, som även sades vara olagligt, eftersom det skulle förstöra dräneringssystemet i Phnom Penh.

Man började fylla igen sjön i augusti 2008 och en del hus har redan börjat sjunka. Enligt en oberoende rapport riskerar projektet försämra vattenkvaliteten och därmed den allmänna hälsan. Det skulle även leda till fler översvämningar.

Innan slumkvarteren i Boeung Kak byggdes var området ett populärt utflyktsmål för picknick och man kunde paddla med båtar på sjön. Premiärminister Hun Sen sägs ha tagit utländska gäster till en enkel bamburestaurang vid strandkanten.

Nu uppges en senator från det styrande Cambodian People's Party, Lao Meng Khin, som också är direktör för företaget Shukaku, ha fått köpa området för en bråkdel av marknadsvärdet. Och ett kinesiskt företag ska förvandla Boeung Kak från slum till ett elegant bostads- och rekreationsområde.

ANNONS

Förra året blev minst 20 000 människor tvångsvräkta på olika håll i Kambodja, skriver Amnesty International. Förutom nya projekt i städerna är flera hundra tusen fattiga kambodjaner på landsbygden i farozonen på grund av marktvister, utveckling av industriellt jordbruk eller rena markstölder.

Karta

Kambodja

Yta: 181 035 km² (Sverige: 450 295 km²)

Huvudstad med antal invånare: Phnom Penh 1,2 miljoner (uppskattning 2004)

Antal invånare: 14,7 miljoner (2008)

Statsskick: monarki

Statschef: kung Norodom Sihamoni

Regeringschef: premiärminister Hun Sen

BNP per invånare: 740 US dollar (2008) (Sverige: 55 620 US dollar)

ANNONS