Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/47

Fasadmaterial synas efter höghusbranden

Både premiärminister Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn har nu besökt de utbrända resterna av höghuset i London som totalförstördes i onsdags. Minst 17 personer dog i eldsvådan och kritiker ifrågasätter redan nu fastighetens brandskydd. Materialet i fasaden knyts även till bränder i andra länder.

Texten börjar under tv-inslaget

 

En utredning ska granska dödsbranden i ett höghus i London, meddelar Storbritanniens premiärminister Theresa May.

– Just nu vill folk ha svar och det är helt rätt, och det är därför jag ger order om en fullständig offentlig utredning av denna katastrof. Vi behöver veta vad som hände, vi behöver få en förklaring till det som hänt, säger May vid en presskonferens.

Hon lovar också att försöka se till att de överlevande, som nu har blivit hemlösa, ska få tillgång till bostäder i London, så nära sitt gamla hem som möjligt, enligt Reuters.

LÄS OCKSÅ: Många fast i brandinferno i London
 

Branden kan bli politiskt sprängstoff

Både premiärminister Theresa May och Labours Jeremy Corbyn har under dagen varit på platsen för dödsbranden. May sågs bland annat promenera i området och diskutera med räddningspersonalen.
Branden kan komma att bli ytterligare en politiskt tuff utmaning för den redan nu ifrågasatta premiärministern. Bristen på brandskydd i ett kommunalägt boende för hushåll med svag ekonomi, ser nu ut att bli politiskt sprängstoff.

Direkt efter Mays besök hördes kritiska kommentarer i sociala medier. May kritiseras för att ha låtit bli att tala med boende och överlevare från branden. När Corbyn senare besökte området hälsade han på grannar och andra engagerade.

Antalet bekräftade döda har nu stigit till 17, enligt polisen, men mycket arbete återstår på olycksplatsen.

Brandmän har till exempel nått husets översta våning men ännu inte kunnat gå igenom huset rum för rum.

LÄS OCKSÅ: Victoria från Göteborg hjälper till vid branden

 

Brandskyddet ifrågasatt

Brandskyddet i fastigheten har redan ifrågasatts. Kärnan i fasadklädseln som lades till vid en nyrenovering 2015 ska ha varit av polyetylen, en form av plast, i stället för ett mer brandsäkert alternativ, skriver BBC. Enligt uppgifter till programmet Newsnight skulle mineralmaterial mellan fasadens aluminiumplåtar vara mer brandsäkert.

Den typ av material som använts för fasaden har även förekommit i andra byggnader som drabbats av bränder runt om i världen.

Höghus i Frankrike, Förenade arabemiraten och Australien med liknande fasader som den i London har drabbats av bränder där elden fått spridning.

Enligt brandskyddsexperter ska också en viktig komponent för att hejda bränder installeras mellan fasadens isoleringspaneler, skriver Reuters.

 

LÄS OCKSÅ: "När vi kom ut stod halva byggnaden i brand"

 

Kommunen vill inte kommentera

Kommunen som äger fastigheten har avböjt att kommentera om skyddet installerats under renoveringen som nyligen ägde rum. Inte heller byggfirman Rydon Group, som ansvarade för renoveringen, vill kommentera om skyddet installerats, men skriver i ett uttalande att alla gällande säkerhets- och brandskyddskrav har uppfyllts.
Den lokala myndigheten som ansvarar för regelverket kring byggarbeten avböjer också att kommentera uppgifterna, eller att svara på frågan om det är olagligt att inte installera skyddet.

I ett uttalande skriver myndigheten att "det vore opassande att kommentera brandorsaken".

Antalet dödsoffer väntas fortfarande stiga. Närmare 80 människor skadades i branden. 30 är kvar på sjukhus, 17 av dessa vårdas för livshotande skador.

Branden startade natten till onsdagen i hyreshuset på Latimer Road i västra London. Uppgifterna om hur många människor som fanns i huset är osäkra men huset har 120 lägenheter och minst 200 personer bodde i dem.

 

 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.