Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Faran långt ifrån över efter Florence

Florence tappar i styrka, men myndigheterna avråder evakuerade från att återvända hem. Kraftiga översvämningar i orkanens spår kan fortfarande kräva människoliv.

Orkancentret NHC har nedgraderat Florence till ett lågtryck, men risken för kraftiga översvämningar kvarstår för både North och South Carolina.

Myndigheterna befarar nu ett scenario som efter Katrina 2005, då många andades ut när orkanen passerat, men sedan föll offer för översvämningarna som bara steg och steg dagarna efteråt.

– Detta är en orkanhändelse som följs av en översvämningshändelse, säger South Carolinas guvernör Henry McMaster.

Hittills har 13 dödsfall konstaterats, men siffran lär stiga. North Carolina har drabbats värst med tio döda, tre av dem ska ha blivit offer för översvämmade vägar.

På lördagen försökte många återvända hem på översvämmade vägar och utrustade med motorsågar för att kapa nedfallna träd. Roy Cooper, guvernör i North Carolina, varnar för att det inte är säkert att återvända ännu.

– Alla vägar i delstaten riskerar att översvämmas. Så länge floderna fortsätter att stiga och regnet fortsätter att falla kommer översvämningarna att fortsätta sprida sig. Fler och fler kommuner inför obligatoriska evakueringar för att få folk i säkerhet.

Orkancentret NHC förutspår att Florence når New York på tisdag, men då i så försvagat skick att den förhoppningsvis inte ställer till så mycket skada där.

Den forna orkanen har redan bedarrat till en tropisk storm, så vindarna ska inte vara någon större fara längre.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.