Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Falska hjälparbetare bakom massmord i Syrien

Under lördagen dödades över 120 människor, varav 68 barn, i en attack i Syrien. Personer som var utklädda till hjälparbetare utlöste en självmordsattack. – Någon som till och med låtsades dela ut hjälp, och lockade till sig barn utlöste den där fruktansvärda explosionen, säger FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura.

Det var i förra veckan som över 120 människor, varav 68 barn, dödades i en attack i Syrien. Personer, utklädda till hjälparbetare, låtsades evakuera människorna men utlöste istället en självmordsattack. En bombbil som låtsades frakta förnödenheter exploderade i närheten av en av evakueringsbussarna. Attacken väster om staden Aleppo i lördags riktade sig också främst mot barnen, enligt FN.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

 Någon som till och med låtsades dela ut hjälp, och lockade till sig barn utlöste den där fruktansvarda explosionen, säger FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura.

Även Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien, säger att massmordet utfördes av personer utklädda till hjälparbetare.

Människor evakuerades i bussar

Explosionen som slet sönder flera bussar med civila orsakade utöver den mänskliga katastrofen ett avbrott i evakueringen från de belägrade regeringshållna städerna Fuaa and Kafraya.

Ingen grupp har tagit på sig dådet som skedde i  Rashidin, väster om Aleppo. Attacken blev en av de dödligaste sedan kriget i Syrien startade för sex år sedan.

Evakuering har återupptagits

Evakueringen av de belägrade städerna i Syrien har sedan den dödliga bombningen återupptagits, rapporterar AFP. 
– Processen har återupptagits med att 3 000 personer lämnar Fuaa och Kafraya i gryningen och nästan 300 lämnar Zabadani och två andra rebellkontrollerade områden, säger Rami Abdel Rahman, chef för det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, till nyhetsbyrån.

Evakueringen är en del av ett omdiskuterat avtal om att undsätta människor.

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.