Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fakta: Vad sade Donald Trump?

Vid en presskonferens i Trump Tower i New York, som skulle ha handlat om infrastruktursatsningar, fick Donald Trump i går i stället svara på frågor om den högerextrema manifestationen, våldsamheterna och bilattacken i Charlottesville i helgen, då en kvinna dödades. Presskonferensen pågick i drygt 20 minuter.

Här är svaren på några av de frågor som presidenten fick:

Reporter: Två frågor: var detta terrorism? Och kan du berätta hur du känner inför din chefsstrateg Steve Bannon?

Trump: Jag tycker att bilföraren är en skam för sig själv, för sin familj och det här landet. Du kan kalla det terrorism. Du kan kalla det mord. Du kan kalla det vad du vill. Jag skulle bara kalla det för det (brott) som gör att det snabbast går att få en bra dom. Då kommer frågan. Är det mord? Är det terrorism? Då är man inne på rättslig semantik. Bilföraren är en mördare. Det han gjorde var en fruktansvärd, fruktansvärd, oförsvarbar sak.

Reporter: Kan du berätta vad... Har du fortfarande förtroende för Steve?

Trump: Tja, vi får se. Så här är det – jag gillar Bannon. Han är min vän. (...) Han är inte rasist. Det kan jag säga. Han är en bra människa. Han behandlas faktiskt väldigt illa i medierna. Men vi får se vad som händer med honom. (...)

Reporter: Anser du att det du kallar alternativvänstern är samma sak som nynazister?

Trump: De där människorna – alla de här människorna – ursäkta, jag har fördömt nynazister. Jag har fördömt många olika grupper. Men alla de där människorna var inte nynazister, tro mig. Inte alla de människorna var vita nationalister, på något sätt. De där människorna var också där för att de ville protestera mot att statyn av Robert E Lee skulle tas bort.

Reporter: Borde statyn tas bort?

Trump: (...) Den här veckan är det Robert E Lee. Jag såg att Stonewall Jackson ska tas bort. Jag undrar, är det George Washington nästa vecka? Och är det Thomas Jefferson veckan därefter? Man måste verkligen fråga sig, var tar det slut?

Trump får en fråga som handlar om att ta avstånd från de så kallade alt-right-grupperna, en rad högerextrema grupper varav många manifesterade i Charlottesville.

- Vad sägs om alternativvänstern som kom rusande mot, som du säger, alternativhögern? Känner de någon skuld? Låt mig fråga er: vad sägs om det faktum att de kom rusande, att de kom rusande med klubbor i händerna, svingade klubbor? Har de problem? Jag tycker att de har det. Jag tycker att det var en fruktansvärd, fruktansvärd dag.

Han fortsätter:

- Det fanns en grupp på ena sidan som var ond, det fanns en grupp på andra sidan som också var väldigt våldsam. Och det vill ingen säga. Men jag säger det nu. Det fanns en grupp på andra sidan som kom inrusande utan tillstånd och de var mycket, mycket våldsamma.

Reporter: Du sade att det var hatiskt, att det fanns våld på båda sidor?

Trump: Ja, jag tycker att båda sidorna bär skuld. Jag känner ingen tvekan om det. Och ni tvekar inte om det heller. Och det skulle ni säga, om ni rapporterade korrekt om det.

Källor: Utskrifter av presskonferensen från NY Times och Vita huset.