Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg, fotograferad i höstas.

Facebooks vd kallas till kongressförhör

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg kallas till kongressen för att vittna med anledning av Cambridge Analytica-härvan. Kallelsen kommer från representanthusets energi- och handelsutskott som skriver att de vill veta mer om hur Facebook använder persondata.

"Förhöret kommer att undersöka hur personlig information från över 50 miljoner Facebookbrukare har använts och sålts, potentiellt utan deras vetskap eller godkännande och i brott mot Facebooks regler" heter det i kallelsen från utskottets ordförande, republikanen Greg Walden, och hans demokratiske kollega Frank Pallone.

Bakgrunden är de uppgifter som kommit fram den senaste veckan om det brittiska företaget Cambridge Analytica, som i strid med dataintegriteten olovligen ska ha sparat ner personlig information om runt 50 miljoner amerikanska Facebookanvändare. Bolaget anlitades av USA:s president Donald Trump presidentvalskampanj och personuppgifterna ska ha används för att bland annat göra prognoser och skicka individuellt anpassade politiska budskap för att påverka valet.

Zuckerberg har bett om ursäkt, skärpt sociala medie-bolagets säkerhet och sagt att han är redo att vittna inför kongressen.

- Vi vill alltid skicka den som är mest insatt i det som kongressen vill veta mer om. Om det är jag så kommer jag mer än gärna, sade han på torsdagen.