Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Arkivbild.

Facebook skärper säkerheten

Facebook genomgår en allvarlig förtroendekris sedan det avslöjats att uppgifter från 50 miljoner användare spridits. Nu lovar Mark Zuckerberg att trappa upp ansträngningarna för att skydda användarnas information.

- Jag är jätteledsen att det blev så här. Det är vår skyldighet att skydda människors information. Vårt ansvar nu är att försäkra oss om att det inte händer igen, säger Facebookgrundaren i en intervju med CNN.

2014 byggde Facebook om plattformen för att begränsa hur mycket information tredje part kan ta del av. Det Aleksandr Kogan – mannen bakom den kontroversiella app som samlat in information som överlåtits åt företaget Cambridge Analytica – gjorde var att samla in data om användare och deras vänner från 2013.

Undersöker appar

Nu kommer man att skärpa säkerheten ytterligare och bland annat gå igenom alla appar som används på Facebook.

- Vi ska gå igenom varenda app som har tillgång till stora mängder information, och om vi hittar minsta misstänkta aktivitet kommer vi att genomföra en full it-forensisk undersökning, säger Zuckerberg.

Han erkänner att Facebook inte varit så förberett som det borde vid det amerikanska presidentvalet 2016, men säger att man vidtagit åtgärder för att försvåra för utländska regeringar att försöka styra andra länders val. Han tycker att Facebook kan bli bättre på att hitta falska konton, men tror ändå att man ligger steget före dem som vill utnyttja deras plattform.

- Jag är säker på att det finns folk som arbetar på nya taktiker, och jag tror att vi har koll på vad vi kan förvänta oss.

Beredd att vittna

Zuckerberg är beredd att vittna inför den amerikanska kongressen om det skulle behövas, förutsatt att han är den som är bäst lämpad att svara på kongressens frågor.

- Vi vill alltid skicka den som är mest insatt i det som kongressen vill veta mer om. Om det är jag så kommer jag mer än gärna.

Till New York Times säger Zuckerberg att även om Facebook nu stryper utvecklarnas tillgång till information, kvarstår frågan om det här är det enda fallet där appar använts för att komma över information.

- Finns det fler Cambridge Analytica där ute, eller andra Aleksandr Kogan?