Facebook kritiseras efter nyårsblunder

ANNONS
|

De senaste veckorna har bilder från det gångna året dykt upp i var och varannans Facebookflöde. Oftast har det handlat om leende ansikten, fester eller skrattande barn. Bildspelet avslutades med orden "It´s been a great year" – Det har varit ett fantastiskt år.

Men för alla har året inte varit så fantastiskt. Sedan Facebookappen Year in review lanserades har företaget fått mycket kritik på sociala medier, skriver bland annat The Guardian. Några har klagat på att bilder på före detta partner rivit upp sår, någon visar en bild på sin faders urna uppställd på ett räcke och en annan där lågor slår ut genom fönstret från personens lägenhet.

ANNONS

Det automatiska urvalet, en algoritm baserad på antalet kommentarer eller "likes", har för vissa fört fram extra smärtfulla minnen, skriver The Guardian. Eric Meyer, som förlorade sin dotter under året, skriver på Twitter: "Ja, mitt år såg ut sådär. Det är sant. Mitt år präglades av min nu bortgångna dotters ansikte, Rebecca, som dog 2014. Men det var ändå inte snällt att påminna mig så brutalt"

Meyer kontaktade Facebook, som nu bett om ursäkt och ersatt den glada texten med det lite mer neutrala "See you next year" – Vi ses nästa år.

ANNONS