Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Överstelöjtnant Jonas Lotsne, chefen för den militära svenska FN-styrkan i Mali, luftar medlidande med den kidnappade Johan Gustafsson och hans anhöriga. ARKIVBILD.

Förvånande tyst om kidnappad svensk

Det är snart fyra år sedan svensken Johan Gustafsson kidnappades i Mali. Ännu är han inte frigiven och tystnaden om ärendet förvånar experterna - liksom kidnapparnas förmåga att kunna hålla sig oupptäckta.

Ökensanden breder ut sig som ett gult hav i alla riktningar strax norr om Timbuktu. Den obarmhärtigt tunga värmen är kvävande. De växter som skruvat sig upp i kargheten är ogästvänligt taggiga. Någonstans här kan platsen finnas där Johan Gustafsson och sydafrikansk-brittiske Stephen McGowan hålls.

De tillfångatogs - sannolikt av gruppen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) - i november 2011 i Timbuktu, när den nu 40-årige Gustafsson var på motorcykelsemester. I juni i år kom det senaste livstecknet, i form av en videosekvens. Men sedan har det, i alla fall officiellt, inte hörts något mer.

-Jag är förvånad över att det har varit så tyst sedan videon. Jag trodde att den skulle vara något slags startskott för ett närmande eller något som kan liknas vid förhandlingar, säger Jeremy Keenan, brittisk antropologiprofessor och expert på regionen, till TT.

Läs mer: Kidnappad svensk vädjar om hjälp

Kidnappade svenskens familj hälsar

Har undgått upptäckt

I videon säger en kidnappare att svenska regeringen inte gjort nog för att Gustafsson ska släppas, och att han ska "användas i utbyte mot mujahedinfångar som hålls av de otrogna".

Den omgivande naturen tydde på att videon kan vara inspelad i centrala Mali. Men Keenan har påpekat att det vore en märklig plats att hålla utländska fångar, med tanke på mängden inhemska och franska soldater, miliser och utländsk FN-trupp som finns i området.

Att kunna hålla fångarna och undgå upptäckt eller läckor under så lång tid är förvånande. Det krävs vakter, matleveranser, skyddade boenden och annat underhåll, och snacket brukar snart börja gå. Det väcker frågor om vilka krafter som skyddar kidnapparna - i en region där kriminella nätverk är mycket aktiva och säkerhetstjänsterna och myndigheterna är korrupta.

-Jag tror fortfarande att de kidnappade är i livet, annars hade kidnapparna gjort ett nummer av det, säger Keenan.

Svenska militärer

En sydafrikansk hjälporganisation - Gift of the Givers - försöker nu på uppdrag av McGowans anhöriga få gisslan frigiven, och säger sig ha gjort vissa framsteg.

Ett svenskt underrättelseförband på cirka 250 personer finns nu utanför Timbuktu, som del av den fredsbevarande FN-styrkan Minusma. Soldaterna pratar en del om landsmannens öde.

Förbandets chef, överstelöjtnant Jonas Lotsne, luftar stort medlidande med de kidnappade och deras anhöriga. Samtidigt säger han att förbandet inte särskilt spanar efter Gustafsson, att uppgiften är att ta fram underrättelser till FN-styrkan samt att de order som han får kommer från FN:s militäre chef i Mali.

-Jag har inga speciella instruktioner kopplade till det här fallet. De instruktioner jag har, de kommer genom FN-mandatet.