Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Den försvunna pojken hittades nedkyld och utmattad i en markbrunn efter åtta dagar.  Bild: Gorm, Kallestad
Arkivbild. Den försvunna pojken hittades nedkyld och utmattad i en markbrunn efter åtta dagar. Bild: Gorm, Kallestad

Försvunnen pojke hittad i avloppssystem – efter åtta dagar

8-åriga Joe försvann spårlöst från familjens trädgård den 17 juni. Nu har han hittats efter åtta dagar – i ett avloppssystem.

Den åttaårige pojken, med namn Joe, försvann fredagen 17 juni från sitt hem i den tyska staden Oldenburg och polisen startade genast en sökinsats efter honom. Tidigt på morgonen den 25 juni, åtta dagar senare, hittades han vid liv i en gatubrunn, rapporterar tyska medier.

När sökinsatsen drog igång var polisen rädd för att pojken, som lever med en funktionsnedsättning, kunde missuppfatta letandet av honom som en kurragömma-lek. Man befarade även att pojken blivit bortrövad eller mördad.

Hörde konstiga ljud från gatubrunn

På lördagsmorgonen den 25 juni ska en förbipasserande ha hört märkliga ljud komma från ett brunnslock på gatan. Polis och räddningstjänst larmades till platsen och när man lyfte på brunnslocket hittades den utmattade och nedkylda pojken.

Pojken ska även ha varit avklädd och hans kläder ska ha hittats på olika platser i avloppsgångarna. Åttaåringen har legat på sjukhus sedan i lördags och enligt polisen är han fysiskt oskadd.

När pojken väl hittades började polisen utreda flera olika teorier om försvinnandet, bland annat att han skulle ha blivit utsatt för ett brott och inlåst i brunnen. Men på onsdagen säger polisen att pojken försvunnit självmant och krupit ner i brunnen. Platsen där han hittades var endast cirka 300 meter från pojkens bostadsområde.

”Tur att det inte regnade”

Polisen antar att åttaåriga Joe tappade bort sig i systemet och inte längre kunde hitta en väg ut. Enligt tyska Stern bekräftar en första undersökning av Joe det antagandet.

– Efter att ha utvärderat alla spår och ledtrådar antar tjänstemännen nu att Joe kröp genom ett avlopp dagen då han försvann och tappade orienteringen, säger polisen i Oldenburg, enligt tyska Stern.

– Utredarna har inga indikationer på att Joe kunde ha varit utanför det här kanalsystemet under de åtta dagarna.

Jens de Boer, regionalchef för Oldenburg och Ostfriesens vatten- och avloppsförbund säger att det var tur att det inte regnade i området under pojkens försvinnande, enligt Butenunbinnen. Tack vare torkan var det därför bara ankeldjupt vatten i rören.

Polisen ska fortsätta att undersöka avloppssystemet, även med hjälp utav robotar.

LÄS OCKSÅ: Indisk pojke räddad ur brunn efter fyra dagar

LÄS OCKSÅ: Livet kunde inte räddas på femårig pojke i brunn

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.